Fransa’da çıkarılan yeni yasayla gıdalarda kullanılan tüm plastik kap ve araçlar yasaklandı. Türkiye’de bu konuda henüz bir çalışma yok ve milyonlarca kanserojen plastik gıdalarda kullanılıyor. Türkiye’de en sık kullanılan kanserojen plastik malzemesi çok sayıda gıda altlığı olarak kullanılan köpük tabaklar.
Plastik maddeler ısıyla ve özellikle sıcak suyla birlikte çok zararlı, kanserojen maddeler (Dioksin) üretir. Plastik bardaklarda servise sunulan sıcak içeceklere, sıcak besin maddelerine ve mikrodalga fırında ısıtılan plastik kaplardaki yiyeceklere Dioksin bulaşır.
Pet şişelerde satılan sulara, güneşin ve sıcağın etkisiyle kanserojen Dioksin maddesi karışır. Dioksin bir kez insan vücuduna girdimi bir daha dışarı atılamaz.
Plastik bardak ve malzemeler ile sıcak içecek-yiyecek tüketimi ciddi olarak terk edilmesi gereken, Sağlık Bakanlığı’nca üretimine müdahale edilmesi gereken bir konudur.
Türkiye’de plastik malzemeler yoğun olarak kullanılırken yurt dışında soğuk-sıcak her türlü içeceklerin perakende satışı kağıt bardak ile yapılmaktadır.
Biyolojik materyalden yapılmayan ürünler 2020 yılından itibaren Fransa’da tamamen yasaklanacak. Fransa’da bu yıl süpermarketlerde plastik poşet kullanılması da yasaklanmıştı. Kararın tüm kıtaya yayılması bekleniyor.
Fransa her sene yaklaşık 5 milyar plastik bardağı çöpe atarken bunların sadece yüzde 1’ini geri dönüştürebiliyor.
Yiyecek ve İçeceklerde Kullanılan Plastik Ürünlere Dikkat
Sıklıkla Kullanılan Plastik Kaplar Kanserojen
Kanserojen Plastik Köpük Tabaklar Neredeyse Her Gıda Ürünlerinde Kullanılıyor