Bilkent Üniversitesi akademik bilim dergisinde hazırlanan araştırmaya göre; Fenerbahçe’nin başarısı çalışanların ruh hallerinin veya morallerinin bir ölçüsü olarak yorumlanmaktadır.
Türk endüstri üretimi ile Fenerbahçe’nin başarısı arasındaki ilişki incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre Fenerbahçe’nin Avrupa kupalarında kazandığı maçlarda o ayki endüstri üretimi yüzde 0,26 oranında artıyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü İktisat Politikası Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Şıklar tarafından yapılan araştırmalara göre, Fenerbahçe’nin şampiyon olduğu yıllarda Türkiye’de enflasyonun düştüğü ve ekonomik verimliliğin arttığı; buna bağlı olarak da sosyal refahın yükseldiği ortaya çıktı.
Prof. Dr. Şıklar’ın, teorisine göre Fenerbahçe’nin ligde şampiyon olduğu dönemlerde, Türkiye’de enflasyon bir önceki yıla göre düşük çıkıyor. 1959’dan bu yana bakıldığında durum hep böyle olmuş.
Prof. Dr. Şıklar şunları ifade etti:
Fenerbahçe’nin ligde şampiyon olduğu dönemlerde, Türkiye’de verimlilik artıyor. Verimliliğin artması demek, ekonomik büyümenin hızlanması demek, ekonomik büyüme hızlandıkça da toplumun refah düzeyi artıyor. Daha huzurlu bir toplum oluyor, daha zenginleşiyoruz. Tabi bu zenginleşmenin dağılımından bahsetmiyorum. Bu ayrı bir araştırma konusu ama genel anlamda ekonomi hızlı büyüdüğü zaman, toplumsal anlamda biz zenginleşiyoruz. Bir artı değer yaratılıyor. Daha fazla üretiyoruz. Bunda verimlilik artışının çok büyük etkisi var. Türkiye’deki verimlilik ile Fenerbahçe’nin ligde iyi performans göstermesi arasında çok ciddi ilişkilerin olduğu diğer araştırmacılar tarafından da tespit edilmiş. Tabi bu durum ister istemez enflasyon rakamlarına ve işsizliğin düşmesine yansıyor.
Ben bunu toplumdaki geniş kesimler arasında Fenerbahçeliliğin yaygın olmasına bağlıyorum. Fenerbahçelilerin yoğun olması, başarı geldiğinde kişisel huzuru ve tatmini artırıyor. Bu da insanların iş performansına yansıyor. Fenerbahçe’nin başarısı bir moral değer oluyor ve ulusun, toplumun moral değerlerini artırıyor.
Burada bilimsel gerçekleri ortaya koyuyoruz. Ben çıkıp da kafamdan uydurmuyorum bunları. Bunlar yapılan araştırmaların sonuçları.
Fenerbahçe’nin şampiyon olduğu yıllarda Türkiye rahatlıyor; Fenerbahçe’nin kötü gittiği yıllarda Türkiye de siyasal ve ekonomik açıdan kötüye gidiyor bu bilimsel olarak böyle. Ben ekonomik açıdan böyle olduğunu söylüyorum, böyle değerlendiriyorum ama ekonomik gelişmeler sosyal ve siyasal gelişmeleri de büyük ölçüde belirlediği için dolayısıyla bir biri arasında kesinlikle bir korelasyon var.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de kulübüne en çok sahip çıkan taraftar, Fenerbahçe taraftarı. Araştırmaya göre, kulübüne sahip çıkma konusunda Türkiye’de Fenerbahçe’den sonra Çaykur Rizespor taraftarları geliyor. Taraftarının en çok sahiplendiği takım Fenerbahçe. Bu durum Feneriumların yaygınlaşmasıyla da, kombine kart satışlarıyla da, taraftar kart satışlarıyla da ortaya çıkıyor.
Fenerbahçe iyiye gittiği zaman Türkiye’nin sosyal yapısı huzur buluyor. Türkiye’nin sosyal yapısı huzur bulduğu zaman da Fenerbahçe huzur buluyor. Bu biraz yumurtayla tavuk ilişkisine benziyor. Karşılıklı bir etkileşim var aralarında ama bu konuda Fenerbahçe’nin baskın çıktığını düşünüyorum.
Kesinlikle ve 100de100 doğru bur tespit