Eşler Ayrılınca Dijital Güvenlik Sorunu Ortaya Çıkıyor

Rusya merkezli Kaspersky Lab ve araÅŸtırma ÅŸirketi Toluna tarafından bir süre önce gerçekleÅŸtirilen global bir araÅŸtırma, 10 kiÅŸiden 8’inin herkesin kiÅŸisel alanı olması gerektiÄŸini kabul etmesine raÄŸmen insanların aşırı paylaşıma meyilli olduÄŸunu ve kiÅŸisel bilgileri konusunda dikkatli olmadıklarını göstermiÅŸtir.

Sevgililer ve eşler dijital ortamda kullandıkları şifreleri birbirleriyle paylaşıyor.

Araştırmada, katılımcıların dörtte birinin eşlerinin cihazında özel nitelikteki materyallere (mesajlar, fotoğraflar, videolar) sahip olduğunu ve bazılarının, eşleriyle finansal ve ticari verilerini paylaştığını göstermektedir. Ayrılıktan sonra bu tür materyaller ve veriler, olası bir düşmanın elinde kalacaktır.

Aniden terk edilen bir sevgili, intikam almak isteyebilir. Bu sebeple katılımcıların yüzde 12’si, partnerlerinin özel bilgilerini herkesle paylaÅŸmış veya paylaÅŸmayı düşündüğünü kabul etmiÅŸtir. Aynı ÅŸekilde birçok katılımcı, partnerlerinin elektronik cihazlarını bozmayı denemiÅŸtir. Yaklaşık her 5 kiÅŸiden biri, ayrılıktan sonra eski eÅŸini sosyal medya hesaplarından izlemeye devam etmektedir. Unutkanlık veya tembellik nedeniyle ÅŸifrelerin deÄŸiÅŸtirilmemesi bunu kolaylaÅŸtırır. Ayrıca, eÅŸlerin ayrılan katılımcıların yüzde 10’u, muhtemelen duygusal bir çılgınlık anında eski eÅŸlerinin parasını internette harcadığını kabul etmiÅŸtir.

Eski eÅŸlerini cezalandırmak isteyen kiÅŸiler çoÄŸunlukla erkektir. Erkeklerin yaklaşık yüzde 17’si, ayrılıktan sonra eski eÅŸleriyle ilgili özel bilgileri paylaşır ve yine erkeklerin neredeyse yüzde 17’si, eski partnerlerinin kiÅŸisel verilerinden faydalanmaya çalışır. Kadınlardaysa bu oranlar, sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 8’dir. Ancak eski partnerlerle ilgili casusluk yapmak daha çok (küçük bir farkla) kadınlara özgüdür. Kadınların üçte biri, casusluk yaptığını kabul ederken erkeklerde bu oran yüzde 28’dir. Aynı zamanda kadınlar, eski iliÅŸkileriyle ilgili her ÅŸeyi cihazlarından silmeye daha meyillidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir