Bulut Delen Lazerlerle İletişim Yapılacak

Bulut Delen Lazerlerle İletişim Yapılacak
Bulut Delen Lazerlerle İletişim Yapılacak

Prof. Dr. Jean-Pierre Wolf liderliğinde araştırmacılar uydu iletişiminde kullanılan radyo dalgaları yerine lazerler kullanılan sistemler üzerine bir takım çalışmalar yapıyor.

Radyo dalgalarından çok daha kısa dalga boyuna sahip lazer ışınları 10 bin kat daha fazla bilgi taşıyabiliyor ve kullanılabilecek kanalların sayısı sınırsız.

Teknolojik olarak faydalı gibi gözüksede yine doğaya zarar vermeden bu teknoloji ilerlemeyecek gibi görünüyor. Çünkü lazerle bilgi aktarımının önündeki en önemli engel bulutlar. Lazer ışınları bulutların içinden geçemiyor. Kapalı havalarda lazerlerle bilgi aktarmanın imkânı yok. Bu sorunu aşmanın bir yolu yeryüzünün farklı bölgelerine çok sayıda istasyon kurmak ve hangi istasyon uydu ile sorunsuz iletişim kurabiliyorsa onu kullanmak. Ancak bu yaklaşım hava durumundan kaynaklanan sorunları tam olarak gidermiyor. Çünkü uydunun hangi zaman aralığında hangi yer istasyonuyla iletişim kurarak bilgi aktarımına aracılık edeceğinin önceden belirlenmesi gerekiyor ve hava durumu görece iyi olsa bile planlanan zamanlarda uydu ile istasyon arasına bulutların girmeyeceğinin garantisi yok.

Cenova Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, lazerle iletişimin önündeki sorunları bulutları delerek aşmaya çalışıyor. Araştırmacılar, havayı 1500°C’ye kadar ısıtarak şok dalgaları üreten ve böylece bulutlardaki su damlalarını dağıtarak birkaç santimetre çapında delikler açan lazerler üretti.

Geliştirilen teknolojinin 2025 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir