Erteleme nedir erteleme yenme yolları

Erteleme nedir erteleme  yenme yolları

Erteleme nedir erteleme yenme yolları

Halledilmesi gereken ya da istenilen bir işin bitirilemeyin daha sonraya bırakılmasına Erteleme denir.

Her konuda erteleme istekli ya da isteksiz olarak gerçekleşebilir. Örneğin bir mesleği yapmak ya da sağlıkla ilgili bir şikayette doktora başvurmak gibi.

Ertelenen iş bir diğer işi etkiler. İşleri biriktirir ve içinden çıkılamaz hale sokabilir. Bu tip durumlarda suçluluk, yetersizlik, çaresizlik ve mutsuzluk duygularına neden olur.

Bireylere akademik, sosyal ya da kişisel konularda başarısızlık yaşatır.

Erteleme nedenleri zamanı etkisiz kullanma, işe ilgisiz olma, dikkatsizlik ve odaklanma sorunu, olumsuz düşüncelerin neden olduğu kaygılar, belirsizlik, kişisel sorunlar, ekonomik sıkıntılar, mükemmelliyetçilik, başkalarının isteklerine hayır diyememe ve ertelenen işleri yapmaya istek duyulmamasıdır.

Erteleme hastalığını yenmek için ertelenen işlerin önem ve aciliyet durumları sıralanmalıdır.

Ertelenen işler; ders çalışma, spor yapma, doktora gitme gibi belirlenebilir. Sonrasında bu işler konularına göre sınıflandırılır. Örneğin okulla ilgili işler, sağlıkla ilgili işler gibi.

Bu sınıflandırmaları yaptıktan sonra erteleme nedenleri araştırılmalı. Erteleme nedeninin gerçekten bir engel olduğu için mi yoksa bir mazeret olduğu için mi yapıldığı belirlenmeli.

Ertelenen işle ilgili eksik olan bilgi ve beceriler tamamlanmalı. Başkalarına uygun bir şekilde hayır demeyi öğrenmelisiniz.

Ertelemeye neden olan kaygılarla baş edilmesi için olumsuz düşünceler olumlu gerçekçi düşüncelerle değiştirilmeli. Örneğin işimde başarısız olacağım düşüncesi yerine elimden geleni yapmaya çalışacağım denilmeli.

Ertelemenin en büyük düşmanı bir an önce harekete geçmektir. Sadece düşünerek şikayet ederek ya da ilham gelmesini bekleyerek ertelemeyle baş edilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir