Erkekler yaşlandıkça, yıllar içinde prostat bezesi büyür ve kimi erkeklerde idrar tutamamaya neden olur. İdrar tutamama başka sağlık sorunları nedeniyle de olabilir.
Erkeklerde idrar tutamama aslında çok sık görülen fakat hekime başvurmada ihmal edilen bir sorundur. Kişinin yaşam kalitesini, aile ve sosyal ilişkilerini ve meslek hayatını etkileyen bir hastalıktır. Hekime başvuru geciktikçe hastalık ilerler.
Prostat, büyüdüğünde idrar torbası çıkışını kapatabilir ve torbanın boşalmasını engelleyebilir. Kimi durumlarda idrar, dışarı sızmaya başlayana kadar birikebilir. Böyle bir durumda, hemen bir doktora başvurun. Aşırı etkin idrar torbasına, bir tıkanıklığı aşmak için çok fazla çalışan bir idrar torbası neden olabilir. Aşırı etkin bir idrar torbası kontrolünüz dışında daralabilir, bu da acil idrara çıkma gereksinimine neden olabilir.
Prostat iltihabı, prostat bezinin şişmesi ve ağrımasıdır ve idrar torbası iltihabı nedeniyle olabilir. Genç erkeklerde daha yaygındır.
İyi Huylu Prostat Büyümesi, prostatın orta yaşlarda başlayan yavaş yavaş büyümesidir.
Prostat kanseri, çoğu kez herhangi bir uyarı işareti olmadan farkedilir. Doktor bunu bir kan testiyle ve prostatı kontrol ederek ortaya çıkarır. Erkeklerde en yaygın görülen kanser türüdür ve bu hastalığa yaşlılıkta tutulma olasılığı fazladır ama en kolay tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir.
İyi tuvalet alışkanlıkları edinin; Günde 4-8 kez ve geceleri iki defadan fazla olmamak üzere tuvalete gitmek normaldir. İdrar torbanızın boşalabilmesi için acele etmeyin. Acele ederseniz ve idrar torbanızı tamamen boşaltmazsanız, zaman içinde idrar torbası enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz.
Bağırsak Düzenini koruyun; Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için çok meyve ve sebze yiyin ve etkinliğinizi koruyun. Dışkılama sırasında zorlanmayın, çünkü bu, pelvis taban kaslarınızı (idrar ve dışkı yapabilmenize yardımcı olan kaslar) zayıflatabilir.
Bol su için; Doktorunuz yanlış olduğunu belirtmediği sürece, günde 6-8 bardak su için. İçtiğiniz kafein ve alkol miktarını azaltın. Bunlar idrar torbanızı olumsuz etkileyebilir. Çok fazla kahve, çay ve kola içmeyin. Hazır kahvede demli kahveden daha az kafein vardır. Çayda kahveden daha az kafein vardır.
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı idrar torbası alışkanlıklarına ihtiyacınız var. Sağlıksız idrar torbası alışkanlıkları idrarı tutamamaya ve hatta altı ıslatmaya yol açar.