Teknolojinin sürekli gelişmesiyle her evde kullanılmayan çok sayıda elektronik ürün birikmektedir.
Cep telefonu, tüplü ekranlar, piller çalışmayan, bozulan makineler gibi gelişi güzel çöpe bırakılan Elektronik atıklar, çevreye telafisi zor zararlar vermektedir.
Elektronik atıklar, tehlikeli ve toksin maddeler içerebilir ancak içerdikleri metal, cam, plastik gibi yeniden kullanılabilen malzemelerden dolayı değerlidir.
Dünyada Elektronik atıkla ilgili kanuni yaptırımlar üreticinin ürününü geri alması, ön ödemeli geri dönüşüm ücreti alma ve vergi kredisi koyma şeklinde ele alınmıştır.
Üretilecek elektrikli ve elektronik malzemelerin tehlikeli atık içermemesi ve çevre dostu olması yönünde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Elektronik atıkların uygun yöntemlerle geri kazanımı çevreye verilecek zararı azaltan ve önemli ölçüde iş sahası oluşturabilecek önemli bir pazar. Geri kazanımın avantajları sadece bunlarla sınırlı değil. Dünya’da hammadde fiyatları ne kadar yüksek olursa, geri dönüştürme malzemesi de o kadar değerli olur. Ayrıca; enerji tüketimine rağmen yeni hammaddelerin kullanımı azalmakta ve atıkların zehirli maddelerinin toprağa ve suya karışması önlenmektedir.
Türkiye de gün geçtikçe büyüyen Elektronik atıkların yönetiminde (yeni üretilecek ve ithal edilecek elektrikli ve elektronik cihazlarda tehlikeli ve zehirli metal kullanımının azaltılması, yok edilmesi, geri kazanılması), zincirin ilk halkasında alınan önlem gereklidir. Geri kazanma ile Türkiye içinde değerli metallerin rezervi korunmuş olacak ve Türkiye’nin bu bakımdan dışarıdan ihtiyaç duyup satın almaya çalışacağı metaller bulunabilecektir.