Elektrik okuma ve kaçak bedeli nasıl geri alınır

Yargıtay Kaçak Elektirik Ücretlerini İptal Etti

Elektrik faturalarına yansıtılan haksız ücretleri dile getiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER; Epdk, elektrik fiyatı hizmet alımını tüketicilere yüklenmesine aracılık etmeyi bırakmalıdır, dedi.

Silifke’de yaşayan bir abone, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dağıtım şirketi aleyhine tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, aboneyi haklı bularak kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesine karar verdi. Dağıtım şirketinin itiraz ve temyiz talepleriyle son aşamada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda görüşüldü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 21 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararla Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedelin alınmayacağına oy çokluğu ile karar verdi.

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’na sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi verilmemiştir.

Sayaç okuma bedelleri de yeni bir hizmet satımı niteliğinde olup , Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Haksız Şartları düzenleyen ve satıştan kaçınma maddesine aykırıdır.

Kesilen elektrik bilgileri ve tarihleri faturalarda yeralmıyor.

Enerji Bakanı, evlerde kullanılan elektrikten yüzde 57,6 oranında enerji bedeli alındığını ve faturadan yüzde 9,2 oranında kayıp bedeli tahsil edildiğini söyledi.

Elektrik faturalarında yer alan bazı ücretlerin açıklaması kısaltılarak belirtilmekte bunların tam açıklamaları ve faturanıza yansıttıkları bedellerin oranları aşağıda açıklanmıştır;

yüzde 9.2 Kayıp Enerji Bedeli (Faturalarda yazmayan ama tahsil edilen oran)
yüzde 7.8 Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli,
yüzde 3.4 Elektrik Tüketim Vergisi
yüzde 2.2 Perakende satış hizmeti bedeli ve sayaç okuma
yüzde 2.4 İletim Sistemi Kullanım Bedeli,
yüzde 1.4 TRT payı
yüzde 1 Belediye Tüketim Vergisi
yüzde 0.7 Enerji Fonu
yüzde 15.3 KDV

Bu bedellerle birlikte harcadığınız elektrik tutarının neredeyse ikiye katlandığını görebilirsiniz. Yüzde 9,2 olarak alınan kayıp kaçak ücretleri faturada gösterilmiyor. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz, elektrik kayıp kaçak bedelinin faturada gizlenmesinin tüketici hukukuna aykırı olduğunu söylüyor.

Epdk Elektrikte kayıp kaçak, sayaç okuma bedeli vb. tüketicilerden haksız olarak alınan ücretlerin alımını engellemelidir.

Bu tür kesintilere maruz kalan tüketiciler haklarını Tüketici Hakem Heyetlerinde aramalıdır.

Tüketicilerin haklı bulunarak arka arkaya mahkemelerin iptalleri karşısında yeni yasa hazırlanıyor:
Kaçak Elektrik Ücreti Dürüst Tüketicilerden Yasayla Alınacak ve mahkemelere başvurulamayacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir