Eğri diş nasıl şeffaf tel ile düzeltilir ?
Eğer dişleriniz eğri veya çene yapınız bozuksa, özgürce gülebilen insanlara hayranlıkla bakmak yerine siz de onlardan biri olabilirsiniz. Çünkü artık estetik görünümlü diş telleriyle kısa zamanda düzgün dişlere sahip olabilirsiniz. İster 30 yaşında olun ister 60, eğer hayalinizde pırıl pırıl dişler varsa, bu hayalinizi gerçekleştirmek için önünüzde hiçbir engel yok üstelik yeni nesil diş telleri dış görünümünüzü etkilemiyor, çünkü renkleri dişlerle aynı, hatta şeffaf olanları bile var. Size güzel ve kendiğinizden emin bir gülümseme armağan edecek ortodontik tedaviden korkmamalısınız. Ortodontik tedavi düzgün dişlerin ve harika bir gülümsemenin sağlayacağı güveni oluşturması açısından çok önemlidir. Eğer ağızda kapanış bozukluğu varsa, diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğnemede zorluklara, kemik ve dişeti dokularında hasara yol açabilir. Dişlerin çapraşıklığında ise dişleri temizlemek ve temiz tutmak çok zordur. Bu da diş çürüklerine, dişeti hastalıklarına ve hatta diş kaybına neden olur.
Ortodontik tedavi aşamalari:
1. Dişler temizlenerek her dişin üzerine metal, porselen veya plastik braketler yapıştırılıyor.
2. Braketlerin arasından her bir dişi birbirine bağlayan ince bir tel geçiriliyor.
3. Tel, şeffaf lastiklerle braketlere sabitleniyor ve kullanılan bu özel tel, dişleri yavaş yavaş olması gereken seviyeye getiriyor.
4. Ortalama 3 haftada bir teller yeniden aktive ediliyor. Bu işlemden sonra dişler hareket ettiğinden ilk gün çok hafif bir ağrı olabiliyor. Ortodontik tedavi kişiden kişiye değişse de, ortalama bir buçuk yıl sürüyor.
5. Tedaviniz sürecince doktorunuz sizden çok sert yiyecekler yememenizi, sakız çiğnememenizi, asitli içecekler içmemenizi ve dişlerinizi ortodontik diş fırçanızla düzenli olarak fırçalamanızı isteyecektir.
6. Tedavi bittikten sonra hastalar bir süre şeffaf koruyucular kullanıyor.
Alternatif tedavi yöntemleri:
Dişlere yine sabit olarak tutturulan, fakat dişlerin iç kısmına takıldığı için güldüğünüzde fark edilmeyen diş telleri de bulunuyor. Fakat bu teller ağızın iç kısmında olduğu için dile sürttüğünden, hasta tarafından daha çok hissediliyor. Sabit olmayan, istenildiğinde çıkarılabilen şeffaf apereyler ( ortodontik tedavide kullanılan aygıtlar, düzenekler ) de bir başka tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Bu apereylerin gün içinde en az 22 saat kadar takılması gerekiyor. Belirli aralıklarla yapılan kontrollerde aperey değiştiriliyor ve bir sonraki aşama için hazırlanan aperey hastaya takılıyor. Bu yöntem daha çok, az problemli ortodontik tedavilerde kullanılıyor. Tedavi süresi diğer yöntemlere göre biraz daha uzun.