Duvar Küfü Nasıl Önlenir Temizlenir Engellenir Küf Önleyici Kesin Çözüm

Küf, nem oranı fazla yüksek olan evlerde oluşur. Ayrıca soğuk hava, sıcak havaya göre daha az nem çeker bu nedenle düşük ısı küf oluşumuna zemin hazırlar.

Kötü ısı yalıtımı, kusurlu çatılar, dış duvarlarda soğukluğa neden olan duvar kısımları, yeni yapılardaki, yapı materyallerinde kalan artık nem, yapıdaki su hasarları, çok az havalandırma yüksek neme neden olur. Çok az ısı duvarların soğumasına neden olur. Odada bitki sayısının fazla olması, fazla yemek pişirmek, duş almak, çamaşır kurutmak gibi oluşumlar havadaki nemi artırır. Havaya nem salan aletlerin kullanımı, soğuk duvarlarda çiy damlacıkları oluşmasına sebep olur.

Bir evde küflenmenin neden olduğuna bir çözüm bulunmalı, yoksa tekrar oluşur.

Odalardaki nem oranı nem ölçme aletiyle ölçülmeli. Nem oranı yaz aylarında yüzde 65, kış aylarında da yüzde 55’den fazla olmamalı.

Kışın pencereler üstten açılacak şekilde bırakılmamalı ya da odalar uzun süre havalandırılmamalı (yoksa duvarlar soğur). Bunun yerine günde 3 kez 5 dakika veya 2 kez 10 dakika, sonuna kadar açılmış pencereyle havalandırma yapılmalı hatta mümkünse karşılıklı pencereleri açarak kapıları açarak havalandırılmalı. Sabah kalktıktan sonra bütün ev havalandırılmalı.

Banyo ve duş yaparken, çamaşırlar kurutulurken, yemek pişirilirken kapılar kapalı tutulup, iş bittikten sonra hemen açılıp havalandırılmalı.

Sıcaklığı düşük odalarda kapılar kapalı olmalı. Odaların tam soğuması engellemeli, özellikle dışa bakan duvarları olan odalar varsa.

Kalorifer önleri mobilya, perde vb ısıyı engelleyecek eşyalarla kapatılmamalı.

Uzun süreli ev dışındaysanız, ev içindeki kapılar açık tutulmalı. Soğuk dış duvarlarda mobilyalar, duvara en az 10 cm. aralık mesafeyle yerleştirilmeli. Çöp günlük olarak boşaltılmalı.

Duvardaki küf nasıl engellenir? Kesin Çözüm
Yarım metrekareden büyük alanlardaki küf oluşumunda tadilat, uzman firmalar tarafından yapılmalı. Sağlığınız yerinde ve alerjik bir sorununuz yoksa kendiniz şunları yapabilirsiniz:

Küf mantarını toz oluşmayacak şekilde temizleyin. Küf oluşmuş düz yüzeyleri nemli bezle silin (Bezi çöple birlikte atın evde tutmayın). Kalan kısımları özel Hepa fltreli süpürgeyle süpürün. Sonra itinayla yüzde 70 – 80 etil alkol (derecesi yüksek kolonyada olabilir) ya da ispirto ile küflü kısımları silin. Alkol kolay yanıcı bir maddedir. Bu nedenle cam açıkken çalışın ve kıvılcım ve açık ateşten uzak durun. Kesinlikle sirke, temizlik malzemeleri ve küf gidericileri gibi kimyasal malzemeler kullanmayın. Koruyucu giysiler giyin (koruyucu gözlük, ağız maskesi, eldiven) ve sonra duş alıp giysilerinizi yıkayın. Aşırı küflü duvar kâğıdınızı, döşek, halı ve ahşaplarınızı atın. Küflenme az ise kıyafet ve döşeme mobilyaların temizlenmesi mümkündür.

Son olarak küflü duvara duvarın soğumasını önlemek için yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra Derz dolgu malzemesiyle sıva yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir