Türkiye için eşarp çok eski ve köklüdür. Çeyiz sandıklarında mutlaka bulunur.
İpek ve ipek ürünleri konusunda dünyanın ipek merkezi Çin’dir. Çin’den dünyaya ipek ürünler yayılır ancak sadece ipek eşarp üretiminde Türkiye dünya lideridir. Çin menşeli ipek ipliği fiyatı nedeniyle fular, şal, eşarp vb. ürünlerde kullanılmaktadır. Çin’den son 5 yılda Türkiye’ye yaklaşık 260 ton iplik ithal edilmiştir.
2009-2013 yılları arasında ithal edilen ipek ipliğinin menşei incelendiğinde ithalatın yaklaşık yüzde 70’inin Çin’den gerçekleştiği görülmektedir. Diğer büyük ithalatçı ülkeler ise sırasıyla İtalya, Hindistan ve Brezilya olup, bu 5 ülke son 5 yıllık toplam ithalattan yüzde 96 pay almıştır.
Üretimi oldukça zahmetli ve zor olan bir ipek eşarp için 25’den fazla kalıp kullanmak gerekebilir.
Müslüman kadınların kafa, boyun ve yaka kısımlarını örtmede kullandıkları bir ürünüdür. Genellikle kare şeklinde üretilir ve farklı renkleri mevcuttur.
Model ve renk çeşitliliği çok fazlayken boyut olarak farklı ebatlarda Türkiye’de bulunması neredeyse imkansızdır. Standart ölçü olarak 90×90 cm belirlenmiştir ancak 80×80 cm veya 75×75 cm ölçülerinde bir eşarp sadece yurt dışında bulunmaktadır.
Avrupa ülkelerinden, Hindistan’a kadar neredeyse her coğrafyada eşarp kullanılır.
İpeğin toplam tekstil ürünleri içerisinde payının düşük olmasına rağmen ipek ürünleri milyarlarca dolarlık bir ticaret hacmine sahip olup ipek, pamuktan yaklaşık 20 kat daha değerli bir üründür.
En fazla ipek tüketimine sahip ülkeler sırasıyla, Amerika, İtalya, Hindistan, Fransa, Çin’dir. Çin ve Hindistan aynı zamanda en büyük üreticilerdir. Ayrıca, küresel tekstil piyasasında önemli bir yere sahip olan İtalya da dünyada önemli tüketici ülkelerden birisi konumundadır.
Bursa Kozahan’da satılan ipek kumaşlarının fular, eşarp vb. üretiminde çeşitli ülkelerden ithal edilen ithal dokunmuş ham kumaş kullanılmaktadır. Üretici firmalar, boya ve baskıları ise iç piyasadan temin etmektedir.
Çin’den sonra en büyük ikinci ipek ihracatçısı Özbekistan’da ise fiyatlar Çin’e göre ayarlanmaktadır.
Özbekistan ipliği, Çin ipliğinden yaklaşık 10 dolar aşağıda olup, A3 kalite 40/44 denye ham ipek ipliğinin fiyatı 2012 yılında ortalama 35 dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
Bugüne kadar kalitesi ile ön planda olan ancak son yıllarda üretimi önemli ölçüde azalan Brezilya ipliği ise Çin ipliğinden yaklaşık 5-10 dolar daha pahalıdır.
Dünyada ipek ihracatını gerçekleştiren Çin ve Özbekistan’ın belirlediği ipek fiyatları tüm dünyada belirleyici etki yapmaktadır. Türkiye piyasasını en çok etkileyen Özbek ipliğidir, fiyatının düşük olması özellikle halı dokumacılığında tercih edilmesine yol açmaktadır.