Dünya Nüfusunun Yarısının Serveti 42 Kişinin Cebinde
İngiliz insani yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre dünyanın en zengin yaklaşık 2 bin kişisinin servetinin dünya nüfusunun toplam servetinin yüzde 60’ını aştığı belirtiliyor. Dünyadaki 2 bin 153 milyarderin sahip olduğu servet 4 milyar 600 milyon kişinin toplam gelirinden fazla. Oxfam raporunu Forbes dergisi ve İsviçre bankası Credit Suisse’den aldığı veriler üzerinden hazırlıyor.
Dünya nüfusunun yarısının serveti, 42 kişinin elinde. Her 10 milyarderden 9’u erkek olurken burada da kadın-erkek gelir adaletsizliği öne çıkıyor.
Dünyanın en zenginleri Amazon kurucusu Amerikalı Jeff Bezos’un toplam serveti 116,4 milyar dolar, Fransız Bernard Arnault’un ise 116 milyar dolarlık serveti var.
Yoksul kadınlar gelir piramidinin en altında yer alıyor. Tüm dünyada kadınların yüzde 42’si bakım işleriyle ilgili sorumlulukları nedeniyle çalışamıyor. En zengin 22 adamın serveti Afrika’daki tüm kadınların gelirinden fazla.
Ayrıca yüzde 1’lik en zengin kesimin 10 yıl süreyle servetlerinin sadece yüzde 0,5’ini vergi olarak ödemeleri halinde bunun yaşlı ve çocuk bakımı, eğitim ve sağlıkta 117 milyon yeni iş alanı yaratmak için gerekli olan yatırıma denk olacağı kaydedildi.
Oxfam’ın bu adaletsizlik karşısında önerileri arasında, dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesiminin toplam servetinin en fakir yüzde 40’lık kesimin gelirini aşmaması için hükümetlerin aktif olarak çaba göstermesi var. Dünyanın en zenginlerine uygulanan verginin artırılması ve çalışanların daha adil bir şekilde maaş kazanması için dünya çapında hükümetlerin işbirliği yapması öneriliyor.
Dünyanın en zenginlerinin vergi cennetlerini kullanması eşitsizliği körüklüyor. Yoksul ülkeler, vergi cennetleri yüzünden 100 milyar dolar zarar ediyor. Yoksul ülkelerin karçırılan vergiler yüzünden edinemediği 100 milyar dolar ile 124 milyon çocuğa eğitim verilebilir.