Geleceğin Mesleği Çiftçilik AB’de Gençlerin En Az Yaptığı Meslek

Geleceğin Mesleği Çiftçilik AB'de Gençlerin En Az Yaptığı Meslek

Geleceğin Mesleği Çiftçilik AB’de Gençlerin En Az Yaptığı Meslek

Geleceğin mesleği olarak gösterilen çiftçilik mesleği ile ilgili Avrupa İstatistik kurumu verilerine göre AB’nin neredeyse tamamında bu mesleğe sahip gençlerin azınlık olduğu görülüyor.

En fazla genç çiftçiye sahip ülkeler Avusturya, Polonya ve Slovenya. 40 yaşın altıda çiftçinin en az olduğu ülkeler ise Kıbrıs ve Portekiz.

Bulgaristan’da ise çiftçilerin üçte birinden fazlası 65 yaş ve üzerinde.

Dünyanın yaşadığı olaylara bakılırsa geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık olacak.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, salgının gıda, tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

Salgın kontrol altına alındığı andan itibaren çok acil milli tarım politikası oluşturulmalı. Bu politikayı oluşturacak kurulda bürokratlar, sanayiciler, üniversiteler, bilim adamları ve ilgili STK’lar olmalı. En fazla 6 ay içerisinde bu konuda adım atılmalı. Bakın mesela patates bir yıl 5 lira oluyor ertesi yıl çöpe atılıyor. Aynı durum farklı ürünlerde de söz konusu.

Hazine arazilerinin tekrar tarıma açılması tek başına bir çözüm değildir. Milli tarım politikasıyla en üst noktadan planlanma yapılması, hangi bölgede hangi ürünlerin ekilip dikileceğinin belirlenmesi, toplulaştırma ve ölçek ekonomisine geçilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir