Dünya Diyabet Günü Ne Zaman Hakkında Bilgi

Dünya Diyabet Günü Ne Zaman Hakkında Bilgi

Kanadalı tıp doktoru Sir Frederick Grant Banting 1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kıldı ve insülin üretim yöntemi ile ilgili olarak aldığı patent için para talep etmedi. Böylece insülinin ticari olarak üretilmesini kontrol etmeye çalışmadığından, insülin üretimi ve tedavisi hızla tüm dünyaya yayıldı. Fredrick Bantig’in doğum günü 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü olarak ilan edildi. Bu günde diyabet ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Bu günün amacı şeker hastalarına hastalıklarının önemini anlatmak, belirtileri olmasa da şeker düzeylerinin yüksek olabileceğini anımsatmak, yüzde 30-40 şeker hastasının başlangıçta hiçbir belirtisi olmayacağı, şeker hastalığının tesadüfen tespit edilebileceğini hatırlatmaktır.

Ailesinde şeker hastalığı olanlar, Şişmanlar, Oturgan hayat yaşayanlar, İri bebek doğuranlar, Tansiyonu ve kan yağları yüksek olanlar, Kanında yüksek insulin ve ani şeker düşüklükleri bulunanlar, Büyük damar (kalp, bacak, beyin damarları gibi) hasarı olanlara dikkat çekilir.

1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü’ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Fedarasyonu üyesi 150’yi aşkın kuruluş katılmaktadır.

Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye’de 2,5 milyondan fazla kişi diyabetli ve yaklaşık 2,5 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir.

Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak hareketsiz yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Küresel sağlık harcamalarının %12’si yetişkin diyabetli bireyler için harcanmaktadır.

Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite(ayak-bacak) ampütasyonunun(kayıp) en önemli nedenidir.

İyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu ve körlük önlenebilir.

Diabet, diğer adıyla şeker hastalığı, sık görülür ve ciddî sonuçlara yol açar. Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi oluşturur ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder.

Şeker ve İnsülin : Vücut, sürekli olarak kanda bir miktar şekere (glukoza) ihtiyaç duyar. İnsülin kan dolaşımındaki glukozu hücrelere taşımakla görevlidir. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Hücrelerdeki glukoz, günlük yaşamımızı devam ettirmeyi sağlayacak enerji kaynağıdır.

Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glükozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glükoz pankraeas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enrjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glükoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği hücre kapısındaki kilidin bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir