Dünya Böbrek Günü Ne Zaman

9 Mart Şampiyonlar Ligi Sonuçları

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak anılmaktadır.

Böbrek gününde paneller, yürüyüşler, kamuya açık alanlarda tanıtım standları ve billboardlar, radyo ve televizyon programları ile basılı yayınlar, böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmak için bilgilendirici çalışmalar yapmaktadır.

Dünyada her 10 kişiden birinde, Türkiye’de her 6 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmakta.

Türkiye’de sağlık bütçesinin yüzde 5’den fazlası, 62 bin civarındaki son dönem böbrek yetmezliği bulunan hastalar için harcanmaktadır.

İnsan vücudundaki böbrek, karın kısmının arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer alan 10’ar santimlik 150 gram ağırlığında 2 adet organdır.

Böbrek insan vücudu için en önemli organlardan biridir. Böbrekte oluşacak aksaklıklar sağlığı kötü yönde etkileyecek sonuçlara neden olabilir. Halsizlik, sık idrara çıkma, el ve ayaklarda şişlik, idrar yaparken zorlanması, gece idrara çıkma, az idrar yapma gibi belirtiler böbrek hastalıkları habercisi olabilir.

Kimler Risk Altında?
Şeker hastalığı(Diyabet) var mı?
Kan basıncı(tansiyon) yüksek mi?
Kalp hastası mısınız?
Ailede böbrek hastası var mı?
Kilo fazla mı?
Sigara içiyor musunuz?
Yaş 60’dan büyük mü?

Bu sorulardan en az birine EVET diyenler, kronik böbrek hastalığı için risk grubunda bu nedenle test yaptırmak üzere doktora başvurmalı.

Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar. Dünya Böbrek Gününde kronik böbrek hastalığı için risk altında olan herkes bu basit testleri yaptırmalı.

Böbrek sağlığını korumak için; tuz azaltılmalı, yeterli miktarda sıvı alınmalı, hareket ve egzersiz yapılmalı, kan şekeri ve basıncı düzenli kontrol edilmeli, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmalı, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, ideal kilo korunmalı, sigara kullanılmamalı, sadece hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve böbrekler düzenli olarak doktora kontrol ettirilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir