İzinsiz kullanılan Drone adlı insansız uçan kameralar hem güvenlik sorunlarına hem de mahremiyet sorunlarına neden oluyor. Özellikle kötü niyetli kişiler ağır yük taşıması yapabilen uçan kameraları kötü amaçlar için kullanabiliyor. Bu tarz sorunlara karşı güvenlik önlemi için yeni teknolojiler geliştiriliyor.
NEC tarafından üretilen yeni bir kamera sistemiyle Drone insansız uçan kameralar 1 kilometre uzaklıktan tespiti yapılabiliyor.
Drone tespit eden kameralar ilk önce stadyumlarda, havalimanlarında, kamu binalarında ve nükleer tesislerde kullanılacak.
Drone tespit edici kameralardan biri ortamın görüntüsünü çekerken diğeri infrared ışığı algılıyor. Ayrıca sistem içindeki akustik sensörler, Drone’ların çıkardığı sesleri ve radyo frekanslarını kontrol ederek, Drone’ların iletişim sinyallerini 1 kilometre mesafeye kadar tespit ediyor.
Termal kamerayla 120 metreye kadar tespit yapılıyor. Tespit edilen Drone insansız uçan kameralar otomatik olarak güvenlik birimine uyarı gönderiyor.
Japonya’da bir drone Başbakanlık ofisi çatısına düşerken cihazda yüksek oranda radyasyon tespit edildi. Amerika’da gece yarısı Beyaz Saray’ın bahçesine Drone düştü. İngiltere’de ise stadyum üzerinden Drone ile izinsiz kayıt yapılmıştı.
İnsansınz uçan kamera Drone ile ilgili Türkiye’de özel bir yasal düzenleme yok. Ancak kanunun 179. maddesinde, hava araçlarının kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idaresi halinde hapis cezası öngörülüyor. Ancak küçük Drone’lar için yasal bir düzenleme yok. Bu cihazlar için yasal bir düzenleme yapılmazsa, bu cihazın kullanımı arttıkça çok ciddi sorunlar oluşturacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan düzenlemeyle izinsiz veya kameralı uzaktan kumandalı Drone uçuranlara 12 bin 560 TL para cezası veya 3 ay hapis cezası verilecek.
Türkiye yüzde 6,2’lik oranla en fazla Drone ithal eden 6. ülke durumunda.