Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Hakkında Bilgi

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Hakkında Bilgi

Türk Denizcilik tarihinde, karasuların bağımsızlığı için dönüm noktası olan, Türkiye’nin denizcilikte kazandığı büyük bir zafer olan Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Her yıl 1 Temmuz günü kutlanmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde denizciliğin mesajını ve emanetlerini şu sözlerle ifade etmiştir:
…Arkadaşlar!
En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…

Türkiye’de Denizcilik; ulaşımdan enerjiye, turizmden balıkçılığa kadar büyük bir önem taşımaktadır.

Bu kanuna göre; akarsular, göller, Marmara denizi ile boğazlar, bütün kara sularında ve bunların içinde kalan körfez, liman, koy vb yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türkiye’ye verilmiştir.

Ayrıca; dalgıç, kılavuz, kaptan, çarkçı, tayfa vb mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtilmektedir. Yabancı gemilerin sadece Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edilmiştir.

Üç tarafı denizlerle çevrili ve dünya üzerinde önemli iki boğaza sahip Türkiye denizcilikte daha modern seviyelere ulaşmak, ülke ekonomisine katkısını artırmak, denizcilikte daha çok söz sahibi olabilmek için her türlü avantaja sahip durumda ancak kazanılan avantaj, denizcilik sektöründe yeterince kullanılamamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir