Besinlere karşı giderek alerjiler artıyor. Bu alerjinin en önemli nedeni D vitamini eksikliği.
Alerji yapan bazı gıdalar: İnek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yağlı kuruyemiş, tahıl, et, meyve, sebze ve kurubaklagil, baharat ve çeşni vericiler, çikolata, bal ve bazı içecekler.
Bu besinlerden bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden olur. Süt ve yumurta meyve sebzelere göre daha sık alerjik reaksiyona neden olur.
Yer fıstığı ve ağaç fıstıkları diğerlerine göre daha ciddi reaksiyonlara neden olurlar.
Bazı besinler özellikle erken çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlara neden olurken (12-24 ay inek sütü alerjisi gibi), bazıları ise hayat boyu devam eder (fıstık alerjisi gibi)
Besin alerjisi, normalde zararsız olan bir besin maddesini bağışıklık sistemi yanlışlıkla zararlı olarak algılayarak aşırı tepki vermesiyle oluşur.
Çocuklardaki besin alerjisi oranı yüzde 8 oranlarından yüzde 18’e ulaştı. Besin alerjileri erkek çocuklarda daha çok görülüyor.
Genel olarak kızartı, kaşıntı, boğaz şişmesi ve düşük kan basıncı gibi belirtiler oluşur.
Besin alerjisi olan çocuklar astım gibi alerjik hastalıklara yakalanma riski 2 ila 4 kat artrıyor.
Besin alerjileri deri, mide ve bağırsak sistemi olmak üzere birçok organı etkileyebilir. Örneğin alerji, mide ve bağırsak sistemini etkilediğinde ishal, kabızlık, dışkıda kan olması, bağırsaklarda kanama, iştahsızlık, reflü (asitli mide içeriğinin mideden yemek borusuna geri kaçması), büyüme geriliği gibi belirtilerle karşılaşılabilir.
Solunum sistemi besin alerjilerinden etkilendiğinde ise burunda tıkanıklık, kaşıntı, hapşırma, akıntı ve yine akciğerlerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığına yol açan astım görülebilir. Uzmanlar besin alerjilerinde doğru tanının çok önemli olduğunu, tedavide kişiye dokunan gıdanın diyetten çıkarılması gerektiğini söylüyor.