Çocuk Zayıflama Yöntemleri Çocuk Zayıflatıcı Öneriler
Fastfood tarzı kötü yemek alışkanlığı Türkiye’de çocukları şişman yaptı. Ev yemekleri yerini dışarıda satılan gıda ve içeceklerine bırakınca Türkiye’de çocuklar obez olmaya başladı.
Çocuklarda kilo vermek için Psikososyal destek egzersiz kadar önemli. Çocuğun neler yediği bir süre gözlenmeli. Tüm aldığı besinler miktarları ile yenilen zaman not edilerek doktora iletilmeli.
Kilolu çocuk fazla kilolarından kurtulacağına fakat bunun zaman alacağına inandırılmalı.
Yemeği tüm aile ile birlikte yemesi sağlanmalı.
Kilo yapıcı yiyecek ve içecekler sınırlandırılmalı. Bu yiyecek ve içecekler; Kolalı içecekler, gazoz, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, dondurma, şeker ve şekerlemeler, pasta, börek, kek, kuru yemiş vb.
Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin gıdalar sınırlandırılmalı. Bu gıdalar; bal, reçel, pekmez, şokella, ekmek, makarna, pilav, börek, mantı, hamur işi tatlı, sütlü tatlı, yağ ve yağda kızarmış yiyecekler.
Yemekteki yağ azaltılmalı, ek yağ konulmamalı.
Hazır yemek ve fastfood tarzı hazır gıdalar kısıtlanmalı. Bu gıdalar; hamburger, patates kızartması, döner ekmek, salamlı, sucuklu, sosisli sandviç. Bu gıdalardan sadece birini haftada bir kez tüketebilir.
Yemeği yavaş yemeli, yemeğe başladıktan sonra doyma hissinin beyne ulaşması için 20 dakikanın geçmesi gerekir. Yemek 20-30 dakika süreye yayılmalı.
Ekmek kısıtlanmalı onun yerine günde 1 kez işlenmiş ürün patates, pirinç, makarna gibi gıdalar verilmeli.
Sakız çiğnemesi engellenmeli, sakız salgıları artırarak yeme isteği uyandırır.
Egzersiz olarak yürüyüş artırılmalı. Mümkünse okula yürüyerek gitmeli. Asansör yerine merdiven kullanılmalı. TV ve bilgisayar başında geçen süre azaltılmalı. Grup sporlarına katılması sağlanmalı. (Voleybol, basketbol, dans, halk oyunları gibi)
Özel ilgi alanları, hobileri olmalı. Herhangi bir uğraşı olmayan çocuk can sıkıntısından sürekli yemek yer.