Kalipso(Calypso Calaloo) ismi, 1898 yılından sonra, Trinidad’da Karnaval zamanı sokakta şarkıcıların söylediği herhangi bir şarkıya denilebilir. Kalipso müziği Karayip adalarının halk müziğidir. Kalipsonun kökeni, Afrikalı kölelerle Trinidad’a gelen çok eski bir masal anlatma geleneğine dayanıyor. Sonraları Afrika şarkılarının, danslarının ve davulunun sevilen öğelerinin yanı sıra Fransızlar, İspanyollar, İngilizler ve başka etnik grupların etkisiyle meydana gelen oluşumlar, kalipsonun doğmasına neden oldu.
Kalipso müziği doğası gereği denizin, güneşin, sıcağın müziğidir.
Trinidad ve Tobago’da, 1830’larda köleliğin sona ermesinden önce bile, yıllık karnaval kutlamalarında insanlar toplanırlar ve şarkılarında kendi iyi niteliklerini öven ve birbirleriyle alay eden şarkıcıları dinlerlerdi.
İğneleyici keskin bir zekâ sergilemeleri nedeniyle Kalipsoculara her zaman saygı duyulur. Üstelik birçok kalipso şarkıcısı doğaçlama olarak, hata yapmadan birkaç kafiyeli mısra yazmakta usta olmuştur.
Bu müziğin incelikleri ve kalipso şarkılarının broken English tabir edilen bozuk aksanlı İngilizcesi üzerine yıllarca çalışır.
Önceleri kalipsocular Afrika kökenli Trinidadlılardan oluşuyordu ve yoksul sınıftan olan kimselerdi. Günümüzde her ırktan, renkten ve sınıftan kalipsocuya rastlamak mümkün.
Ersoy’un Karayip adalarında dinleyip Türkiye’ye getirdiği ve Ali Öke’nin “Zaman Uçuyor” adlı şiirini üzerine uyarlayarak Türkçe bir şarkıya dönüştürdüğü “Vakit Yok Gemi Kalkıyor Artık” kariyeri boyunca daha bir çok şarkı seslendirecek ve sevdirecek olmasına karşın, Metin Ersoy denilince ilk akla gelen, “imza şarkısı” olacaktır.
Kalipsocular, bürokratları ve toplumun üst sınıflarını sık sık alay konusu yaparlardı. Bu nedenle de bu şarkıcılara halk kahramanları gözüyle bakılırdı. Fakat yönetim, onları sorun olarak görürdü. Kimi zaman kalipsocular öyle sert yergilerde bulunuyorlardı ki, sonunda koloni yönetimi onları kontrol altına almak amacıyla bazı kanunlar çıkarma zorunluluğu hissetti. Şarkıcılar buna, çift anlama gelebilecek imalı şarkı sözleri yazarak karşılık verdiler ve bunu geliştirip bu işte ustalaştılar. Çift anlamlı sözler bugüne dek kalipso şarkı sözlerinin temel özelliği olmuştur.
Birçok insan, hatta bazı politikacılar bile bir noktayı vurgulamak için kalipso şarkıcılarının sözlerinden alıntı yapıyordu.
Son zamanlarda kalipsonun çeşitli müzik zevklerine hitap eden birçok türü çıktı. Bunlar arasında kalipsonun başka müzik türleriyle karışması sonucu oluşanlar da vardır.
Bakır çalgılar çalan müzik toplulukları, kalipso melodilerine sıkça yer verir. Fakat kalipso şarkıcısına genellikle gitar, trompet, saksofon ve davul gibi enstrümanlar eşlik eder.