Bol araziye sahip kazançlı ucuz yatırım yapılabilecek bir ülke olan Moğolistan’da Moğollarla iş yaparken kişisel ilişkiler önemlidir. Alıcı ve dağıtıcılarla iyi kişisel ilişkiler kurmakta fayda vardır. Moğolistan’da aile bağları kuvvetlidir ve kimin kim ile bağlantılı olduğuna dikkat etmek gerekmektedir.
Yabancı yatırım yasası yüzde 100 yabancı mülkiyetine izin vermektedir, tüm yatırımlar yüzde 100 yabancı yatırım şeklinde kurulabilir. Bunun istisnası toprak mülkiyetidir. Yabancıların mülk edinmesi serbesttir; ancak, toprak mülkiyeti sadece Moğolistan vatandaşları için mümkündür. Yabancılar toprağın 60 yıl kullanma hakkını alabilirler.
Çok gelişmiş bir bankacılık sistemi olmamakla birlikte Moğolistan’ın kârların transferi konusunda son derece liberal bir rejimi vardır. Bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.
İş yaparken Moğol ticari uygulamaları ve ticari gelenekleri hakkında bir Moğol danışmandan yardım almakta fayda vardır.
Moğolistan nüfusunun yüzde 76’sı 35 yaşın altındadır, genç nüfus esnek bir yapıya sahiptir ve yeni ürünlere açıktır. Kaliteli ürün bilinci mevcuttur ve Türk ürünleri kalitelidir imajı pazarda mevcuttur. Ancak, gelir düzeyi düşük olan Moğollar zorunlu olarak fiyatı düşük kalitesiz ürünlere yönelmektedir.
Reklam potansiyel tüketicilerin ilgisini çekmek için etkili bir yöntemdir. Başkent Ulan Bator’da yaşayanların tamamına yakınının evlerinde Televizyon ve radyo mevcuttur. Gazete, dergi, radyo, televizyon ve panolar gibi kitle iletişim araçları reklam için kullanılmaktadır ve maliyeti Türkiye ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. Moğolistan’da çok sayıda reklam şirketi mevcuttur. Yapılacak reklamlarda Moğolistan’ın onurunu zedeleyecek yayın yapılması ve fiyat karşılaştırması yapılması yasaktır. Ayrıca, Moğolistan Ulusal Sanayi ve Ticaret Odasının ilkbahar ve sonbahar’da düzenlediği fuarlar da tanıtım için oldukça faydalıdır. Bu fuarlara genellikle Moğolistan, Rusya, Kore ve Çin’den katılım gerçekleşmektedir.
Bir milyon 565 bin 500 kilometre kare yüzölçümüyle Türkiye’den büyük bir yüzölölçümüne sahip olmasına rağmen ülkenin nüfusu 3 milyon kişi ve 1,5 milyon kişi başkent Ulanbator’da yaşıyor. Kadınların nüfusu erkeklerin nüfusundan fazla. Başkent Ulan Bator’da Ocak ayındaki sıcaklık ortalaması –
28 derece, Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 18 derecedir. Yağış az, havadaki nem oranı da çok düşüktür.
En büyük yüzölçüme sahip 19. ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar vardır ve güneyde Gobi Çölü vardır.
Ülkede en çok kullanılan diğer dillerden biri Türkçe. Moğolistan’ın saati Türkiye’den 5 saat ileridedir.
Başkent dışındaki bölgelerde halk hayvan yetiştiriciliği ile geçimini sağlıyor. 60 milyon baş hayvana sahip ülkede et ve süt entegre tesisleri yok. Zengin altın, gümüş, bakır ve kömür madenleri bulunan ülkede madenlerden yeterince faydalanılamıyor. Madenler kısmen İngiltere, Amerika, Rusya ve Çin ülkeleri tarafından işleniyor.
Moğolistan bakır bakımından Asya’da birinci, dünyada ilk on sırada yer alır. En önemli ihracat kalemi bakırın tamamı Çin’e satılıyor.