Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blok zinciri Blockchain, Bitcoin’den daha önemli bir buluş. Bitcoin veya diğer coin’ler batabilir ama Blockchain teknolojisi hayatın her alanına girecek.
Blockchain, güvensiz bir ortamda çalışan ve kimsenin kontrolü altında olmayacak şekilde tasarlanmış dağıtık ve değiştirilemeyen bir kayıt sistemidir.
Blockchain bankacılığı, tapu işlemlerini ve hatta üniversitelerin işleyişini etkileyecek. İnsanlar dünyanın pekçok ülkesinden eğitim için farklı dersler alacaklar ve blockchain teknolojisiyle tüm bu dersleri görebilen bir üniversite, öğrencilere diploma verebilecek.
Blockchain teknolojisi merkeziyetçiliği kaldırırken, aracıları azaltacak. Özellikle blockchain teknolojisinden en çok etkilenecek sektörler; bankacılık, sigorta gibi aracılığın yüksek olduğu sektörler olacak.
İçerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli büyüyen bir veritabanı olan Blockchain teknolojisi hayatın her alanını kayıt altına alacak.
Uluslararası hukuk Bitcoin’i son 1-2 senede fark etti. Daha önce Bitcoin ile ilgili akademik uluslararası hukuk dergilerinde ciddi bir makale dahi çıkmıyordu.
Çin, Bitcoin ile ilgili finansal kurumlarına ve bankalarına kesinlikle işlem yapmamaları konusunda direktif verirken, Japonya, Japon Yen’i bir para ise Bitcoin de bir paradır diyor. Kanada Bitcoin’i mal olarak altın gibi bir değer olarak görüp ona göre vergilendireceğiz diyor. Amerika, Bitcoin işi yapılsın uzaktan seyredelim. Bu iş ile uğraşacak kurumlara ise lisans verelim diyor. Türkiye ve Hollanda da biz Bitcoin’i izleyelim, görelim diyorlar. Bolivya, Ekvador, Ürdün, Fas ve Bangladeş gibi ülkeler ise Bitcoin’i tamamen yasaklıyorlar.
Yaklaşık bin 400 farklı kripto para var ve her birinin farklı hikayesi var. Hepsinin arkasında farklı iş fikirleri ve farklı iş modelleri var. Bitcoin şu an 275 milyar dolarlık bir pazara sahip.
Türkiye’de henüz Blockchain Teknolojilerine ve kripto paralara ilişkin yasal bir mevzuat yok.