Bilim insanları yoksul bireylerin orta sınıf bireylere göre daha bilge olduğunu belirtiyor. Kanada’nın, Waterloo Üniversitesi’nde iki aşamalı araştırma anketine 2 binden fazla kişi katıldı.
İnternet üzerinden yapılan ankete katılan kişilere yakın geçmişte bir yakınlarıyla girdikleri tartışmalarla ilgili;
Üçüncü bir bakış açısına ihtiyaç duydunuz mu?
Karşınızdaki kişinin bakış açısını kavrayabildiniz mi?
Hatalı olabileceğinizi düşündünüz mü?
gibi sorular sorulmuş.
Verilen cevapları, akıl yürütme becerilerine başvurma ihtiyaçlarına ve bulundukları toplumsal sınıflara göre değerlendiren araştırmacılar, gelir ve eğitim seviyesi düşük olan grubun, diğer gruba kıyasla 2 kat daha akılcı olduğu sonucuna varmış.
En üst ve en alt gelir grubunu temsil etmediği açıklanan araştırmanın ikinci aşamasındaysa, iki araştırmacı, 200 kişiden IQ testine girmelerini ve bir gazeteye gelen üç tavsiye mektubunu okumalarını istemiş. Mektupları okuduktan sonra anketörlerle görüş alışverişinde bulunan kişilerin yanıtları uzmanlar tarafından değerlendirilmiş ve ilk deneyde olduğu gibi alt gelir grubu, yine daha yüksek not almış.
Araştırmacılara göre başkalarının bakış açılarını hesaba katma ve uzlaşma hedefi, yoksul veya işçi sınıfında büyüyenlere daha doğal geliyor. İşlenmemiş zekâ, anlaşmazlıkların giderilmesi için yetersiz ama bilgelik öyle değil.
Bilgeliği, açık fikirlilik, entelektüel açıdan alçak gönüllülük ve olgu ve fikirleri farklı perspektiflerden değerlendirebilme becerisi olarak tanımlayan araştırma, toplumsal sınıfları bu tanım üzerinden karşılaştırıyor.