Bilim Adamı Kurt Gödel Kimdir

Kurt Gödel, 28 Ocak 1906 tarihinde doğan 14 Ocak 1978 yılında ölen matematik ve filozofi alanında önemli çalışmalar yapan Avusturyalı matematikçidir.

Matematikte, klasik kavramlar ve prensiplerin sınırlarını inceleyen ve genişletmeyi amaçlayan çalışmaları ile tanınmıştır. En tanınmış eseri, “Gödel Teoremi” adı verilen bir teoremdir. Bu teoremin en önemli sonucu, matematiksel sistemlerin tam olduğunu ve tam olmayan bazı şeylerin bulunduğunu göstermesidir. Gödel, ayrıca filozofik sonuçları da olan başka çalışmalar da yapmıştır.

Gödel 1931 yılında iki önemli sonuç vermiştir. Bunlardan birisi Kararsızlık (undecidability) İlkesi ya da Tutarsızlık (inconsistency) İlkesi diye bilinir. İkincisi ise Eksiklik (incompleteness) İlkesi’dir. Bu sonuçlar, 20. yy. Matematiğine yapılan en büyük katkılardandır.

Gödel, Princeton Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldı ve daha sonra burada profesör olarak görev yaptı. Princeton’daki çalışmaları sırasında, birçok önemli matematikçi ve filozofla çalıştı.

Gödel’in çalışmaları, matematik, filozofi ve bilgisayar bilimleri alanlarında önemli bir yere sahiptir.

Gödel apolitikti ve dünyada olup bitenlerden çok kendi çalışmaları ile ilgileniyordu. Gödel eşiyle birlikte 1940 yılında Amerika’ya göç etti ve hayatı boyunca bir daha Avrupa’ya dönmedi.

Hayatının son on yılında, Gödel’in eşi iki defa kalp krizi geçirip bakımevine konuldu. Eşi bakımevine alındıktan sonra Gödel’de depresyon ve paranoya belirtileri görülmüştür. Yemeklerine zehir konabileceğini düşündüğü için, kendini aç bırakmaya başladı ve sonunda hastanelik olup hastanede kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir