Bazı çevrelerce besin alerjisinin kan grubuna göre beslenmeyle azaldığı iddia edilsede besin alerjilerinin temelinde D vitamini eksikliği yatıyor.
Besin alerjisi, bağışıklık sistemine zararsız olan bir besinin vücut tarafından zararlı algılanması nedeniyle ortaya çıkıyor.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli var. En sık alerjiye neden olan gıdalar; buğday, süt, yumurta, soya, fıstık, fındık, balık ve deniz ürünleri.
Besin alerjileri sadece deriyi tutmaz başta mide ve bağırsak sistemi olmak üzere birçok organı tutabilir. Örneğin mide ve bağırsak sistemini tuttuğunda ishal, kabızlık, dışkıda kan olması, bağırsaklarda kanama, iştahsızlık, reflü
Solunum sistemini tuttuğunda da, burunda tıkanıklık, kaşıntı, hapşırma, akıntı ve yine akciğerlerde öksürük, hırıltı, nefes darlığına giden astıma neden olabilir.
D Vitamin seviyesi çok düşük olan tüm çocuklarda, birden fazla besine karşı alerji riski çıkıyor.
Besin alerjisi olan çocukların D vitamin seviyesi mutlaka kontrol ettirilmeli ve eksikliğin tedavi edilmesi gerekir.
Uskumru, somon, lüfer, alabalık gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı ve süt, D vitamini yönünden oldukça zengindir. Günde 15 dakika güneş ışığı da vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olur.
Kış mevsimlerinde D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir.