Şebeke suyuna kanalizasyon karışırsa bakteri ve mikroplar hastalıklara neden olur.
Zehirli kolera virüsü, koli basili ve bağırsak entrekokları sel sularıyla taşınmaktadır.
Sulara karışmış mikroplar ilk olarak karın ağrısı, kusma bulantı, böbrek rahatsızlıkları, Kolera ,Akciger ve Karaciğer enfeksiyonları, Tüberküloz ve birçok tehlikeli hastalıklar salgın şeklinde ortaya çıkar.
Su kullanılmadan önce süzülmeli. Musluklara filitre cihazları takılmalı, en basit ve ilk önlem suyun tülbentten süzüldükten sonra kaynatılmasıdır.
Sebze ve meyveler sirkeli suda yıkanarak bekletilmeli.
Suyun mikroplardan temizlenmesi için 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikropların yok edilmesi gerekir.
Herhangi bir işlemle sadece üremesini engellediğiniz mikroorganizmaların buzdolabında veya hava almayan bir pet şişenin içinde ne tür davranış sergileyeceğini, toksin üretip üretmeyeceğini kestirebilmek mümkün olmaz. Bu nedenle suda koliform bakteri saptanmışsa sizin bu aşamadan sonra yapacaklarınız koliform bakterileri daha dogrusu sudaki tüm bakterileri öldürmeye yönelik girişimler olmalıdır. Koliform bakteri dışında suda bulunabilecek diğer mikroorganizmlara (ki bunlara toplam canlı denilir) daha sonraki yazılarımızda değineceğiz.
Eğer şebeke suyunuzun uygun şekilde arıtıldığından emin değilseniz özellikle Mayıs ile Haziran ve Eylül ile Ekim aylarında suyunuzu kaynatmadan asla içmeyin. Özellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında küçük çocuklarda ishal görülürse bu durum sudaki virüslerden kaynaklanabilir.
Yapılan çalışmalarda su arıtma cihazlarının doğası gereği zamanla kendilerinin mikrop kaynağı haline geldiği tespit edilmektedir. 1-6 ay süresi içinde su arıtma cihazlarının sudaki mikropları temizlemek yerine suya mikrop bulaştırdıkları gözlemlenmiş.
Evlerin musluklarından temiz ve güvenilir su akmasını sağlamak yerel yönetimlerin asli ve ertelenemez görevidir.