Türkiye’de Halk AB’ye Hayır Referandumunu Beklerken AB Yine Olumsuz Rapor Açıkladı

Türkiye'de Halk AB'ye Hayır Referandumunu Beklerken AB Yine Olumsuz Rapor Açıkladı

Türkiye’de halkın yüzde 50’den fazlası AB’yi istemiyor. Yıllardır bu konuda yapılması gereken ama bir türlü yapılmayan referandumu bekliyor.

Türkiye’yi yıllardan beri oyalayan ve birliğe almayacağını defalarca bağıra bağıra açıklayan AB’ye karşı henüz birşey yapılabilmiş değil.

Açıklanan raporlar sürekli Türkiye aleyhine ve hükümeti zor bırakacak türden.

Görev süresi ekim sonunda bitecek olan son Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2019 Genişleme Paketi kapsamında son Türkiye Raporu’nu açıkladı.

Türkiye’nin AB üyelik sürecinin durma noktasına geldiği belirtilen raporda, yeni fasılların açılmayacağı belirtildi.

Komisyon Türkiye’ye hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler ile anayasa değişikliği sonucunda siyasi sistemde kuvvetler ayrılığı konularında yoğun eleştiriler getirdi. Türkiye’de çok sayıda insan hakları savunucusunun, aktivistin, gazetecinin, hâkimin tutukluluk halinin sürdüğü ifade edilen raporda, bu kişilerin medya ve siyasiler tarafından iftira kampanyasına maruz kaldığı, Türkiye’nin yargı sisteminde ciddi geriye gidiş bulunduğu ve önceki raporlardaki tavsiyelere de uyulmadığı savunulan raporda, yargı üzerinde siyasi baskı ve yıldırmaya yönelik faaliyetler olduğu iddia edildi.

Raporda, AB Komisyonu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını yasa dışı şeklinde nitelendirerek, Ankara’nın iyi komşuluk ilişkilerine riayet etmesi çağrısında bulundu.

Raporda övülen tek şey AB’nin işine gelen göç ve iltica politikaları oldu. Türkiye, göç ve iltica politikaları alanında önemli ilerlemeler kaydetti denildi.

Türkiye’de yine her rapor sonrası yapıldığı gibi bu kez Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, bu rapora tepki gösterdi.

https://www.youtube.com/watch?v=N62qzOngaek

AB Geri Kabul Anlaşmasıyla Türkiye’ye Nasıl Kazık Attı Türkiye Neden Anlaşmayı İptal Etmiyor

Türkiye’ye Schengen Vizesini Kaldırmayan AB Bulgaristan ve Romanya’yı Değerlendirecek

Vizeleri Kaldırmayan AB Türkiye’ye Yükümlülüklerini Yerine Getir Çağrısı Yaptı

2017: AB Türkiye’ye Vize Serbestisi Vermemeye Kararlı

2016: AB’nin Türkiye’ye Vize Muafiyeti Vermeyeceği Kesinleşti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir