0 ile 2 yaş arasında bebeklerde beyin gelişiminin en hızlı yaşandığı dönemdir. 2 yaşına gelinceye kadar beyinleri 3 kat büyür ve gelişimine devam eder.
Beynin sağlıklı gelişimi bu dönemde çevresel etkilerle yakından alakalıdır. Yapılan araştırmalarda elektronik cihazlar yani akıllı telefonlar, bilgisayar, tablet, televizyon ve kablosuz cihazlar gibi teknolojilere aşırı maruz kalan bebeklerde gelişmekte olan BEYİN’de problemlere neden oluyor. Bu problemler çocuklarda öğrenme zorluğu, dikkat noksanlığı, öfke nöbeti ve uyku problemlerine neden oluyor.
Kaiser Aile Vakfı tarafından yapılan bir ankette, çocukların günde ortalama yedi saatten fazla bir elektronik cihazda geçirdikleri tespit edildi. Çocuklar bir telefonu nasıl kullanacaklarını bilebilirler ama kendi ayakkabılarını nasıl bağlayacaklarını bilemezler.
Çocukların açık hava etkinlikleri yapmak için biraz zaman geçirmeleri önemlidir. Elektronik cihazlarda harcanan zaman açık hava aktivitesini sınırlayabilir.
Çocuklar şiddet içeren oyunlar oynadıklarında daha saldırgan olabilirler. Öğretmenleri, akranları ve akrabalarıyla agresif bir şekilde yüzleşmeleri daha olasıdır.
Cihazlarda önemli zaman harcayan çocuklar öğrenmekte ve çalışmalarına odaklanmakta zorluk çekebilirler. Dijital medya ile ne kadar çok zaman geçirirlerse, okumaya o kadar az zaman harcarlar ve bunun öğrenme üzerinde olumsuz etkileri olur.
Aşırı bilgisayar maruziyeti bağımlılık yapabilir.
Aynı zamanda hareketsiz bir yaşam tarzı, kötü sağlık , kötü zaman yönetimi ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına da yol açabilir. Obezite, yüksek kan şekeri veya diyabet, görme problemleri, elektronik cihazların kullanımının artmasıyla daha yüksek risk altındadır.
Çalışmalar, elektronik cihazların çok fazla kullanılmasının çocuğun öğrenmesini ve kendi kendini düzenleme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğini ve dikkat eksikliğine, bilişsel gecikmelere, dürtüselliğin artmasına, öğrenmenin bozulmasına katkıda bulunabileceğini göstermiştir.
Bebekler 2 yaşına kadar teknolojiye yaklaştırılmamalıdır. 3 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda ise her zaman ebeveyn kontrolünde günde en fazla 1 saat, 6 ila 18 yaş arasındakilere ise günde en fazla 2 saat kullandırılmalıdır. Genellikle oyun amaçlı olarak kullanılan bu teknolojik aletlerin zararlı olduğu çocuklara belirtilmeli.
Kaynak:
wehavekids.com/parenting/dlectronic-devices-and-gadgets-to-Children