Bebekler Kablosuz Elektronik Cihazların Tehlikesi Altında
Yapılan araştırmalarda akıllı telefonlar, bilgisayar, tablet, televizyon ve kablosuz cihazlar gibi teknolojilere aşırı maruz kalan bebeklerin beyninde sorunlar olduğu belirtiliyor. Bu sorunlar öğrenme zorluğu, dikkat noksanlığı, öfke nöbeti ve uyku problemleri.
Kablosuz cihazlardaki manyetik ışınlar çocukların gelişimine çok büyük zararlar veriyor. Elektro manyetik dalgalar aynı zamanda kansere neden oluyor.
0-2 yaş arası bebeklerde beyin gelişimi en hızlı yaşanan dönemdir. Bebekler 2 yaşına gelince beyinleri 3 kat büyür ve gelişimine devam eder. Beynin sağlıklı gelişimi bu dönemde çevresel etkilerle yakından alakalıdır. Özellikle çocuklarda henüz büyüme evresini tamamlamadıkları için kafatası yapıları daha küçük olduğundan beyinlerinin ve yüzlerinin bazı bölgeleri yetişkinlere göre daha fazla radyasyon emdiği, hatta kemik iliğinin geçirgenliğinden ötürü daha fazla etkilendiği görülmüş.
Bu nedenle bebeklerin 2 yaşına kadar kablosuz cihazlardan uzak tutulması gerekir. 3 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda ise her zaman ebeveyn kontrolünde günde en fazla 1 saat, 6 ila 18 yaş arasındakilere ise günde en fazla 2 saat bu cihazlar kullandırılmalıdır. Genellikle oyun amaçlı olarak kullanılan bu teknolojik aletlerin zararlı olduğu çocuklara anlatılmalıdır. Yasaklamak yerine zararları açıkça çocuğa anltıp kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Fransa’da Wi-Fi küçük çocukların beyin yapısını bozduğu için kreşlerde yasaklanmış durumda.
Cep telefonları gibi kablosuz cihazların tümü (veri, ses, resim, video vb.) iletişimi sağlamak için radyo dalgalarını kullanırlar. Bu radyo dalgaları vücut tarafından soğurulur yani radyo dalgalarının elektromanyetik enerjisi vücutta ısıya dönüştürülüyor. Buna termal etki ya da iyonlaştırıcı olmayan radyasyon (SAR) etkisi denir.