Balık Faydaları Nasıl Kızartılır Pişirilir Balık Hakkında Bilgiler
Türkiye BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre; yıllık kişi başına 8 kilo balık tüketiyor. Amerika, İspanya, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kişi başına yıllık 20 kg ve üzeri.
Dünya ortalaması yıllık 16 kg. İzlanda’da tüketilen balık miktarı kişi başına 90, Japonya’da 75, AB ülkelerinde 26, Suudi Arabistan’da 10 kg.
Sağlıklı bir yaşam için haftada en az 2 kez balık tüketilmeli.
Balıketi yüzde 15-25 değerleri arasında protein içerir. Bu proteinler, vücuttaki dokuların korunması ve gelişmesi için gerekli aminoasitleri içerir.
Balık; fosfor, iyot, demir, kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D, K, B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır.
İyot, çocukların zeka gelişimine
A vitamini bağışıklık sisteminin ve gözlerin görme özelliğinin güçlenmesine, hastalıklara karşı direncin artmasına
D vitamini kemiğin gelişmesine,
demir kan yapımına
fosfor dokuların iyileşmesine, cildin parlak, saçların canlı olmasına yardımcı olur.
Özellikle az güneş olan kış mevsiminde kemik ve diş sağlığında önemli yeri olan D vitamininin karşılanmasında balık tüketimi önemli.
Sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum alınmasına da yardımcı olur ve kemik gelişiminde fayda sağlar.
Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri mevcuttur.
Omega-3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Kalbi koruyan omega-3 yağ asidi, kalp damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
Mümkün oldukça ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Hamilelik ve emzirme döneminde ise bebeğin normal gelişimi ve annenin sağlığı açısından haftada en az 4 kez tüketilmesi gerekir.
Balık bol bulunduğu mevsimde tüketilmeli. Taze balıklar oda ısısında fazla bekletilmemeli, pulları ve içi temizlendikten sonra buzdolabına konulmalı. Bu şekilde buzdolabında 2 gün bekletilebilir. Dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir.
Taze balık kokusuzdur, balık bayatladıkça asidik koku yayılır. Balığın pullarına el sürüldüğünde kolayca ele gelmemesi, dökülmemesi gerekir. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirdikçe gözler buğulanmaya başlar ve içeri çöker. Solungaçları canlı kırmızıdır. Balığın derisi gergin olmalı, balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelmelidir. Bayat balıkta bu iz kalır.