Arkeologlar Kim Milyoner Olmak İster Yarışmasındaki Cevabı Yalamak Olan Soruyu Kınadı

Arkeologlar Kim Milyoner Olmak İster Yarışmasındaki Cevabı Yalamak Olan Soruyu Kınadı

Arkeologlar Kim Milyoner Olmak İster Yarışmasındaki Cevabı Yalamak Olan Soruyu Kınadı

Kim milyoner olmak ister yarışmasındaki hatalı soruya Arkeologlardan tepki geldi. Arkeologlar buldukları fosil veya taşı anlamak için yalamadıklarını bu sorunun bilimsellikten uzak olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Nevzat Çevik ise sorunun doğru cevabının şıklar arasında olmadığını ve yarışmacının mahkemeye gitmesi halinde davayı kazanacağını belirtti. Prof. Dr. Çevik, “O soru bilimsel bir soruysa bilimsel kanıtlara dayanmalıdır. Yalamak, koklamak olur mu hiç? Arkeometri dönemi başladı artık. Yaşına, türüne, ne olduğuna bilimsel metotlarla karar veriyoruz. Bu soru çok komik ve bilime saygısızlık” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prof. Dr. Havva Işık; “30 yıldır kazı yapıyoruz. Yalayarak bu güne kadar hiçbir şeyin ne olduğunu belirlemedik. Rezalet, tek kelimeyle korkunç. Böyle bir şey olamaz. Tartışmaya ve bu konu hakkında bir şeyler söylemeye bile gerek yok” dedi.

Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğuları: “Arkeoloji bilimini aşağılayan bu soruyu hazırlayanları ve ATV’yi kınıyoruz. Arkeoloji bugün dünya ile boy ölçüşebileceğimiz bilim dallarından biridir. Maalesef hâlâ arkeolojiyi ve arkeologları anlayamamış bir medya ile karşı karşıyayız. Çok yazık!” dedi.

Arkeolog Nezih Başgelen; “Arkeoloji, insanoğlunun dünyanın her tarafındaki yerleşimlerini araştırarak gelişiminin maddi kanıtlarını ortaya çıkaran ve uygarlık tarihinin izlerini gözle görülür duruma getiren bir bilim dalıdır. Arkeoloji , geçmişi anlamamızı sağlayan ve elde ettiği sonuçlarla bilime, insanlığın bilincine katkıda bulunan bir uygulamadır. Arkeolojik kazıların yapıldığı arkeolojik dolgular; ister antik ören yerleri, ister prehistorik höyükler , tümülüsler ya da mağaralar olsun, geçmişten gelen bilgi dolu arşivlerdir. Arkeolojik kazılarda bulunanlar değişik açılardan analiz edildiğinde sosyal yapının nasıl olduğunu, toplumların inanç sistemlerini ve kimliklerini belirlerken ayni zamanda bugünkü uygarlığımızı borçlu olduğumuz gelişmelerin de maddi kanıtlarını ortaya çıkarmaktadır. Arkeoloji, bilimsel bir uğraşdır ve bu tip abuk benzerlikler kurulacak bir uygulama değildir” ifadelerini kullandı.

Ankara DTCF Klasik Arkeoloji bölümü Arkeologlarından Tevfik Göktürk “Hiçbir bilimsel değeri olmayan ve Arkeoloji bilim dalını hafife alan bana göre aşağılayan saçma soruyu hazırlayanları kınıyorum” dedi.

Kaynak: www.arkeolojikhaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir