Antonio Salieri tarafından zehirlendiği iddiası bulunan besteci kimdir?
Mozart
Tam adı Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 Salzburg , Avusturya doğumludur. 5 Aralık 1791 tarihinde Viyana’da hayata gözlerini yummuştur.
Mozart, Klasik Batı Müziği’nin en üretken ve en etkili bestecilerinden biridir. 35 yıllık ömründe 626 eser yer almaktadır. Türklerin Avrupa’da moda olduğu yıllarda, Mehter ritminden esinlenen Mozart, 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın 3. bölümünde Türk Marşı (Ronda alla Turca)’yı bestelemiştir. Ayrıca Viyana’daki aşık olduğu Türk elçinin kızı Zaide adına opera bestelemiştir.
Mozart’ın son hastalığı ve ölümü incelenmesi oldukça zor bir konudur. Romantik efsaneler ve birbiriyle uyuşmayan teoriler mevcuttur. Birçok araştırmacı, Mozart’ın hastalığının yükselme durumunda anlaşamaz. Özellikle hangi noktada Mozart hastalığı hakkında haberdar oldu ve bu eserlerini etkiledi. Romantik bakış açısı, hastalığının giderek kötüye gittiğine ve bunun da eserlerine paralel bir şekilde yansıdığını savunur. Bunun karşısında ise, günümüzdeki bazı araştırmacılar, durumunun iyi olduğunu ve ölümünün ailesi ve arkadaşlarında ani bir şok etkisi yarattığını belirtirler. Mozart’ın son sözleri: “Ölümün tadı dudaklarımda… Bu dünyadan olmayan bir şey hissediyorum” der. Hastalığının asıl sebebi de bir varsayımdır. Ölüm kayıtları mühim darı tanesi ateşi der ve bu, sebebi modern tıpta açıklanabilen bir tanım değildir. Birçok teori önerilmiştir, bunların arasında, trişinoz, civa zehirlenmesi ve ateşli romatizma da vardır. Hastaların kanatılması o dönemde genelde uygulanan bir anlayıştı ve bu da sebepler arasında gösterilir.
Öldüğünde zehirlendiği hakkında bir sürü dedikodu yayılmıştı. Ölüm döşeğindeyken, Mozart da zehirlendiğinden süphelendiğini söylemişti. Söylentiye göre 1823 yılında deliren rakibi besteci Antonio Salieri, Mozart’ı zehirlediğini kabul etmiş. Uzmanların fikir birliğine vardığı görüş ise, ölüm nedeninin bozuk domuz eti yemiş olması veya ateşli romatizma. Garip bir tesadüf olarak, bestecinin son çalışması cenaze müziği üzerineydi.