Antonio Salieri Tarafından Zehirlendiği İddiasında Bulunan Besteci

Antonio Salieri Tarafından Zehirlendiği İddiasında Bulunan Besteci

Antonio Salieri tarafından zehirlendiği iddiası bulunan besteci kimdir?
Mozart

Tam adı Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 Salzburg , Avusturya doÄŸumludur. 5 Aralık 1791 tarihinde Viyana’da hayata gözlerini yummuÅŸtur.

Mozart, Klasik Batı MüziÄŸi’nin en üretken ve en etkili bestecilerinden biridir. 35 yıllık ömründe 626 eser yer almaktadır. Türklerin Avrupa’da moda olduÄŸu yıllarda, Mehter ritminden esinlenen Mozart, 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın 3. bölümünde Türk Marşı (Ronda alla Turca)’yı bestelemiÅŸtir. Ayrıca Viyana’daki aşık olduÄŸu Türk elçinin kızı Zaide adına opera bestelemiÅŸtir.

Mozart’ın son hastalığı ve ölümü incelenmesi oldukça zor bir konudur. Romantik efsaneler ve birbiriyle uyuÅŸmayan teoriler mevcuttur. Birçok araÅŸtırmacı, Mozart’ın hastalığının yükselme durumunda anlaÅŸamaz. Özellikle hangi noktada Mozart hastalığı hakkında haberdar oldu ve bu eserlerini etkiledi. Romantik bakış açısı, hastalığının giderek kötüye gittiÄŸine ve bunun da eserlerine paralel bir ÅŸekilde yansıdığını savunur. Bunun karşısında ise, günümüzdeki bazı araÅŸtırmacılar, durumunun iyi olduÄŸunu ve ölümünün ailesi ve arkadaÅŸlarında ani bir ÅŸok etkisi yarattığını belirtirler. Mozart’ın son sözleri: “Ölümün tadı dudaklarımda… Bu dünyadan olmayan bir ÅŸey hissediyorum” der. Hastalığının asıl sebebi de bir varsayımdır. Ölüm kayıtları mühim darı tanesi ateÅŸi der ve bu, sebebi modern tıpta açıklanabilen bir tanım deÄŸildir. Birçok teori önerilmiÅŸtir, bunların arasında, triÅŸinoz, civa zehirlenmesi ve ateÅŸli romatizma da vardır. Hastaların kanatılması o dönemde genelde uygulanan bir anlayıştı ve bu da sebepler arasında gösterilir.

Öldüğünde zehirlendiÄŸi hakkında bir sürü dedikodu yayılmıştı. Ölüm döşeÄŸindeyken, Mozart da zehirlendiÄŸinden süphelendiÄŸini söylemiÅŸti. Söylentiye göre 1823 yılında deliren rakibi besteci Antonio Salieri, Mozart’ı zehirlediÄŸini kabul etmiÅŸ. Uzmanların fikir birliÄŸine vardığı görüş ise, ölüm nedeninin bozuk domuz eti yemiÅŸ olması veya ateÅŸli romatizma. Garip bir tesadüf olarak, bestecinin son çalışması cenaze müziÄŸi üzerineydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir