Amerikan Oyuncak Bebekleri Çocukların Ruh Sağlığını Bozuyor ve Tüketimi Teşvik Ediyor

Amerikan oyuncak bebek markaları 1990’lı yıllardan itibaren dünyanın en çok satan oyuncakları olurken, Amerikan oyuncak bebekleri, çocuklara büyüyünce nasıl olmaları gerektiği konusunda olumsuz örnek oluşturduğu için Rusya, İran ve Suudi Arabistan’da yasaklanmıştır.

Moskova Oyuncak Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Amerikan oyuncak bebeklerin çocukların zihinlerinde tahribat oluşturarak cinsel dürtüleri tetiklediği ve sahipsiz çocukları seks ticaretine teşvik ettiğini iddia ederek bu bebeklerin ithalini, yasaklanacak yabancı oyuncaklar listesine almıştır.

Amerikan oyuncak bebekleri, oyuncak bebek görüntüsü dışında; zayıflık, güzellik, lüks hayat ve modaya uygunluğu simgeliyor. Böylece insanlara çocukluktan itibaren tüketim aşılanıyor. Oyuncak bebekler için her yıl yaklaşık 100 yeni kıyafet piyasaya sürülüyor. Ayrıca bebeklere benzemeye çalışan çok sayıda estetik amelyatlar geçiren kadınların sayısı artıyor. Cinsiyetçiliğe en fazla vurgu yapan oyuncakların başında Amerikan bebek oyuncakları geliyor.

Psikolojik etkileri nedeniyle oyuncak bebekler dünya çapında etkilidir. Bir çocuğun kendi kültürel ve etnik kökenini temsil eden oyuncak bebeklere ihtiyacı vardır. Türkiye’de satılan oyuncakların büyük bir kısmı ise ithaldir.

Oyuncak bebekleri giydirmek, elbiselerle oynamak çocuğun üretkenliğini geliştireceği gibi, kendine olan güvenini de artırır. Farklı kıyafetleri oyuncak bebeğe giydiren çocuk, aslında kafasında canlandırdığı kişi olmaya çalışır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir