Bunama dışında en büyük belirtisi beynin konuşma, düşünme ve hafıza gücü azalmasıdır. Genellikle 65 yaş ve üstü bireyleri etkiler.
Genellikle yeni öğrenilen bilgiler unutulur. Daha önce bilinen bilgiler de hatırlanmamaya başlar.
Alzheimer üç evreden oluşur bunlar Erken Evre, Orta Evre ve Son Evre.
Alzheimer hastalarının konuşmalarında ve yazım dillerinde farklılıklar oluşmaya başlar. Kullanılacak olan kelimeyi hatırlamayarak yerine farklı kelimeler kullanırlar. Bu durum hastaların konuşmalarını anlamakta zorluk çekilmesine neden olur.
Unutkanlık nedeni ile oturdukları semtte kaybolma, gittikleri mekana nasıl ve neden gittiklerini hatırlamada zorlanma, nasıl geri döneceklerini hatırlamada güçlük çekme gibi sorunlar yaşarlar.
Hastalar eşyaların yerlerini sıklıkla değiştirir ve koydukları yerleri unutabilirler. Bu durumu normal unutkanlıktan ayıran belirtiyse yerlerini değiştirdikleri eşyaları alakasız yerlere koymaları. Saç kurutma makinesini buzdolabına koymak gibi.
Genellikle günlük işlerini yapmak istemez, saatlerce uyuyabilir veya saatlerce televizyon karşısından kalkmayarak günleri geçirebilir.
Son yıllarda giderek artan Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşürmek için şunlar yapılmalı;
Hipertansiyon, şeker hastalığı kolesterol, sigara, aşırı kilolu olma ve kalp rahatsızlıklarına karşı önlem alınmalı. Alkol kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketenler kalp hastalıklarıyla birlikte Alzheimer’a yakalanma riskini artırır. Stres ve depresyon risk oluşturur.
Yabancı bir dil öğrenilirse Alzheimer’a yakalanma riski minimuma iner.
B9 vitamini içeren yiyecekler, bol yeşilli sebze ve meyveler tüketilmeli.
Balık haftada 2 gün tüketilmeli.
Haftada 150 dakikalık tempolu yürüyüşler ve düzenli egzersizler yapılmalı.
Devamlı zihni hareketli tutacak sosyal ortamlara katılmak gerekir.
Türkiye’de 400 bin Alzheimer hastası bulunuyor. Alzheimer hastalığının tedavisi yok.