Alışkanlıklar beynin enerji tasarruf merkezidir. Yavaş yavaş yeleştiği için alışkanlıkları bırakmak oldukça zordur.
Günlük yaşamda sıklıkla düzenli olarak tekrar edilen davranışlara alışkanlık denirken psikolojik olarak alışkanlıklar bir durum karşısında düşünmeden tekrarlayan eylemler olarak tanımlanır.
Duke Üniversitesi bilim adamlarının araştırmalarına göre insanlar günlük hayatta sergilediği davranışların yüzde 45’ini her gün aynı yerde tekrarladığını belirtiyor.
Alışkanlıklar insan beyninde kökleşiyor. Bu durum alışkanlıkların ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Örneğin bir mekanda hep aynı yere oturulur, ya da bir yere giderken aynı güzergah kullanılır veya araçlar hep aynı yere park edilir. Bu alışkanlıklar öyle güçlü olur ki farklı şekilde yapıldığında garip hissedilir.
Araştırmalara göre alışkanlık haline getirilen davranışın ortadan kalması halinde bile alışkanlıklara devam edilebileceğini belirtiyor.
Deney farelerinin beyinlerinde yapılan incelemede alışkanlıkların ortaya çıkmasından beyindeki bazal ganglia adlı bölgenin neden olduğu belirtiliyor.
Diğer bir araştırmada insanların sinemada film izlerken patlamış mısır yeme alışkanlığında yapıldı. Buna göre bu alışkanlığa sahip olan kişiler yedikleri mısırın tazeliğine dikkat etmiyor. Ancak mısırı yeme alışkanlığı olan elleri yerine diğer elleriyle mısır yemeleri istendi. Bu şekilde olduğunda bayat mısırı daha az yediler. Normalde bir fark gözlemlenmemişti.
Bu araştırmaya bakıldığında insanlarda beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmek bir hayli zor. Bu nedenle yaşam kalitesi düşebiliyor.
Bir insanın alışkanlığının kalıcı hale gelebilmesi için beynin 21 güne ihtiyacı var. Bu nedenle pek çok yeni duruma alışma süresi 3 hafta sürüyor.
Davranışların alışkanlığa dönüşmesi için daha çok zamana ihtiyaç duyuluyor bir araştırmada beslenmeyle ilgili bir davranışın alışkanlık haline getirilmesine çalışıldı ve katılımcılar bu davranışı yaklaşık olarak 66 günde alışkanlık haline getirebildi.