Akrilik Zararlı Mı Kanserojen Midir

Akrilik Zararlı Mı Kanserojen Midir

Akrilik Zararlı Mı Kanserojen Midir

Duşakabin’den kıyafetlere koli bantlarına kadar kanserojen akrilik malzeme kullanılıyor. Akrilik plastikler, kanserojen olduğu belirtilen bir madde olan akrilonitril’den üretiliyor.

Battaniye, halı, giysi, yer cilası, yapıştırıcı, kontak lens, takma diş, bazı mutfak aletleri, duvardan duvara halı tabanları, çocuk bezleri, ayakkabı astarları, boyalar, kâğıt kaplamalar ve ahşap bağlayıcıları gibi pek çok ürün akrilik plastikle üretiliyor.

Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden üretilir. Akrilik ipliklerle dokunan kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediğinden vücut ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara neden olur.

Poliüretan köpük ile doldurulmuş akrilik, zehirli bir kimyasal olan formaldehit(Metanal) yayabilir. Kanser yapan bir maddedir.

Uzmanlar ahşap, bambu, pamuk, cam, seramik, toprak gibi doğal malzemelerden üretilen eşyaların zararsız olduğunu belirtiyor.

Kaynaklar:
breastcancer.org/research-news/20100401b-2
oem.bmj.com/content/67/4/263.abstrac
gidahareketi.org/Zehirli-Kimyasallari-Vucudunuza-Almayin–1292-haberi.aspx

“Akrilik Zararlı Mı Kanserojen Midir” hakkında 2 yorum var

  1. Bu kadar çok şeyi bilmek zorunda oluşumuz ne kadar acı verici…uzmanlar ve devlet yetkilileri neden izin verir kanserojen bir maddenin kullanımına…

  2. Bende kürk tarzında yolluk aldım, maddesini inceledim akrilik yazıyordu ve araştırdım akrilik nedir diye. Madem bukadar zararlı, peki neden bu akrilik yasaklanmıyor.

    Cevap:
    Akrilik plastikler, kanserojen olduğu belirtilen bir madde olan akrilonitril’den üretiliyor. Bu maddenin, yerli ve yabancı uzmanlar tarafından kanserojen olduğu belirtilmektedir.
    ttb.org.tr/MSG/dergi/ocak01/9.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir