Akıllı Telefon Güvenliği Sanal Hırsızlara Karşı Nelere Dikkat Edilmeli

Akıllı Telefon Güvenliği Sanal Hırsızlara Karşı Nelere Dikkat Edilmeli

Akıllı telefon ve tablet cihazlar hafızalarında güvenliği yetersiz işletim sistemleri barındırdığı için güvenlik zaafiyetini yanında getirir. Bu cihazlar günlük hayatta her yere götürülür ve kolayca kaybedilebilir ya da unutulabilir.

Masaüstü bilgisayarlarda karşılaşılan güvenlik tehditleri bu cihazlarda daha yüksek boyutlara ulaşmış durumda. Masaüstü bilgisayarlar sabit masada dururken kamera ve GPS sistemine sahip akıllı telefon ve tablet cihazlarla gidilen ortamlar gsm operatörünce takip edilir.

Bu cihazlarla güvenli olmayan kablosuz bağlantılar yaparak eposta atıp arama yaparak mesajlarda gönderenler olur. Çok sayıda ödeme bilgileri ve diğer hassas bilgiler bu cihazlarda saklanır.

Kimin ürettiği bilinmeyen uygulamalar satın alınarak cihazlara yüklenir.

Cihazlarda saklanan bilgilere sanal hırsızlar ulaşabilir, bilgileri ele geçirebilir ve kullanıcının haberi olmadan bunları alıp dağıtabilir.

Mobil cihazlarda masaüstü bilgisayarlara göre ekstra bir tehlike daha bulunmakta. Akıllı cihazlar USB üzerinden şarj edilebiliyor ancak şarj edilirken aynı kablo üzerinden bilgiler çalınabilir.

Bir bar veya kafede telefonun şarja konulması istendiğinde USB’den telefon içinde bilgilerin çalınabileceği akla gelmez yada telefon, ödemeli bir şarj cihazına takıldığında bu cihazın kime ait olduğu ve telefonunuzdaki bilgileri çalabileceği akla gelmez.

Amerikada ordu, deneme amaçlı bir zararlı yazılım sayesinde mobil cihazın kamerasıyla fotoğraf çekerek fotoğrafları yazılımla ilgili yere gönderiyordu. Aynı zamanda bu casus yazılım bilgi toplama yoluyla ev ya da işyerinin haritasını çıkarabiliyordu.

Farklı araştırmalarda da akıllı telefonun mikrofonu uzaktan kullanıcısı dışında açılarak ortam dinleme cihazına dönüştürülebiliyor. GPS sayesinde atılan her adım izlenebiliyor. Cihaza bir zararlı yazılım yükleyerek tüm görüşmeleri kaydetmekte mümkün. Bu sayede tüm mesajlar, sosyal medya hesap şifreleri, banka ve finans bilgilerine ulaşılabilir kredi kartı bilgileri kopyalanabilir. Cihaza uzaktan internet yoluyla ulaşan bütün internetteki sanal hırsızlar bunları yapabilir.

Cihaza yüklenen uygulamayla rahatlıkla zararlı bir yazılımın cihaza yerleşmesine izin verilmişte olabilir.

Akıllı telefon ya da tabletleri, bilinmeyen ortamlarda USB’den şarj etmek yerine elektrik prizinden ya da yedek güç çubuklarından şarj etmek en güvenli yöntemlerden biri. Ayrıca bu tür cihazlar halka açık ortamlarda şarj edilirken ortada bırakılmamalı ve cihazlara açılış şifresi de eklenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir