Soğuk bölgelerde süs ağaç ve küçük ağaç yetiştirilmesinde birçok faktör etkilidir. Arazinin genel yapısı ile karasal iklimin etkisi bitki yetişmesini sınırlayıcı en önemli faktörlerdir. Diğer faktörlerin arasında ekonomik faktörlerin de ayrı bir yeri vardır.
Karasal iklimin etkili olduğu yüksek step yaylalarında kışın dondurucu soğuklann yanında, yazın şiddetli ve kuru sıcaklık olur.
Soğuk iklim bölgelerinde ağaç ve ağaççık yetiştirmede önem arzeden çevre faktörler yükseklere çıkıldıkça ışığın etkisi artış gösterir. Bin 800 metre yükseklikte bitkiler, güneşten dünyaya gelen ışığın yüzde 75’ini kullanırlar. Sıcaklıkla bitki yetişmesi arasında büyük bir korelasyon mevcuttur.
Sıcaklıktan, bitkiler farklı şekilde faydalanırlar. Odunsu yapıdaki bitkiler 20-30 °C’deki sıcaklıktan optimum seviyede yararlanırlar. 0-5 °C ile 40-50 °C’deki sıcaklıklar bitkilerin faaliyet gösterdiği alt ve üst sınır olarak bilinmektedir.
Sıcaklık, ekvatordan kutuplara ve deniz seviyesinden dağlara doğru çıkıldıkça azalma gösterir. Sıcaklığın yükseldikçe azalması, havanın doğrudan doğruya güneş
ışınlamasıyla değil, sıcaklığın toprak yüzeyinden alınmasından ileri gelir. Genellikle her 100 metrede 0,54 °C ya da 184 metrede 1°C sıcaklığın azaldılğı kabul edilir. Türkiye’de her 100 metre yükseklik artışında 0,5 ila 0,6°C sıcaklığın azaldığı kabul edilir.
Don olayının önemi ve etki derecesi zamana ve özellikle mevsime göre farklıdır. Ekstrem kış soğukları bitki hücresinde buz oluşturduğundan hücrenin parçalanmasına ve bitkinin ölmesine neden olur. Yine aynı şekilde toprağın soğuktan donması ve sert doğu rüzgarının buharlaştırmayı artırması, bitkilerin kurumasına neden olur. Birçok olumsuz koşulların biribirini etkilemesine karşın soğuğa dayanabilen ağaçların cins ve türlerinden bazıları; Picea, Betula, Sala, Larix ile Pinus cembre -50 °C’lik soğuklara dayanabilmektedir.
Ağaç yetiştirmede etkili diğer bir faktör enlem dercesi, yükseklik (rakım) ve buna bağlı olan vejetasyon süresidir. Ekvatordan kutuplara, deniz seviyesinden dağlara doğru yükseldikçe ortalama sıcaklık düştüğünden, vejetasyon periyodu kısalmaktadır.
Topoğrafik yapı, derin vadiler ya da taban ve açık arazilerde fidanların yer alışı, alanın soğuk bir koridora açılışı yetiştiriciliği olumsuz yönde etkiler. Soğuğa dayanıklı ağaç türlerinin seçim çalışmasında seleksiyon önem arzeder.
Aynı türün aynı orijinli populasyonlarında aynı düşük sıcaktın farklı şekilde etkilenir ve zarar görürler.