Afrika’nın Ülkesi Fas hakkında bilgi

Afrika'nın Ülkesi Fas hakkında bilgi

Afrika kıtasının kuzeyinde bulunan Fas Krallığı yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa ve 447 bin kilometre kare yüzölçüme sahiptir.

Ülkenin en büyük kenti Kazablanka, başkenti ise Rabat kentidir.

Atlantik Okyanusu kıyıları, Cebelitarık Boğazını çevreleyen ve Akdeniz’de sonlanan uzun bir sahil şeridi vardır.

Fas, doğuda Cezayir, Kuzeyde İspanya, güneyde de Moritanya ve Batı Sahra ile komşu.

Ülkenin su kaynakları az sayıdadır. Fas krallığı 16 bölge ve 62 şehirdir.

Resmi dili arapça fakat kamu kurumlarında fransızca konuşulmaktadır. Ayrıca batı sahrada İspanyolca konuşulmaktadır.

En kalabalık arap ülkeleri içinde 4. olan Fas, Afrikanın en büyük 5. ekonomisine sahip. Avrupa kıtası ile yakınlığı sayesinde, Avrupa şirketlerinin yatırımlarını almıştır.

Ülkede tarıma dayalı besin endüstrisi kollarının yanı sıra, kimya ve gübre sanayi ile küçük el sanatları gelişmiştir. Yeraltı kaynakları ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Fas’ta çıkarılan madenlerin başında fosfat gelir. Fosfat dışında, manganez, arsenik,nikel, kobalt ve demir de bulunmaktadır. Ayrıca az miktarda kömür ve petrol gümüşlü kurşun da çıkarılır. Ülke sanayinin ihtiyacı olan enerji büyük ölçüde hidroelektrik santrallerden sağlanır.

Tanca’nın İspanya’ya yakın olması ve bu sayede iki ülke arasında yapılan ve 45 dakika süren feribot seferleri sayesinde İspanya ile ticaret gelişmiştir.Bunun yanında günlük olarak Fransa’nın Güney ve liman kenti olan Marsilya şehrine de seferler düzenlenmektedir.

Fas’ta tarım için ülkenin işgücünün yaklaşık yüzde 40’ını kullanır. Ve böylece, tarım ülkenin en işkolu konumunda yer alır. Arpa, buğday ve diğer hububat ana ürünler arasında yer almaktadır. Atlantik kıyısında, geniş ovalarda zeytin, narenciye ve üzüm yetiştirilmektedir.

Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini; tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ayakta tutuyor.

Türkiye’nin Fas’a yönelik ihracatı 2012 yılında 1 milyar doları aşmıştır. Türkiye ile Fas arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması 2006 yılından itibaren geçerlilik kazandı ve anlaşmaya göre 2016 yılında sanayi ürünlerinde gümrük vergileri kaldırılacak. Türkiye’nin, Fas’tan ithal ettiği başlıca ürünler arasında; fosfat ve türevleri, tuz, kükürt, kurşun ve kurşundan eşyalar, konfeksiyon ürünleri, odun hamuru, inci, elektrikli makine ve cihazlar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir