Afrika’nın Ãœlkesi Fas hakkında bilgi

Afrika'nın Ülkesi Fas hakkında bilgi

Afrika kıtasının kuzeyinde bulunan Fas Krallığı yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa ve 447 bin kilometre kare yüzölçüme sahiptir.

Ülkenin en büyük kenti Kazablanka, başkenti ise Rabat kentidir.

Atlantik Okyanusu kıyıları, Cebelitarık BoÄŸazını çevreleyen ve Akdeniz’de sonlanan uzun bir sahil ÅŸeridi vardır.

Fas, doğuda Cezayir, Kuzeyde İspanya, güneyde de Moritanya ve Batı Sahra ile komşu.

Ülkenin su kaynakları az sayıdadır. Fas krallığı 16 bölge ve 62 şehirdir.

Resmi dili arapça fakat kamu kurumlarında fransızca konuşulmaktadır. Ayrıca batı sahrada İspanyolca konuşulmaktadır.

En kalabalık arap ülkeleri içinde 4. olan Fas, Afrikanın en büyük 5. ekonomisine sahip. Avrupa kıtası ile yakınlığı sayesinde, Avrupa şirketlerinin yatırımlarını almıştır.

Ãœlkede tarıma dayalı besin endüstrisi kollarının yanı sıra, kimya ve gübre sanayi ile küçük el sanatları geliÅŸmiÅŸtir. Yeraltı kaynakları ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Fas’ta çıkarılan madenlerin başında fosfat gelir. Fosfat dışında, manganez, arsenik,nikel, kobalt ve demir de bulunmaktadır. Ayrıca az miktarda kömür ve petrol gümüşlü kurÅŸun da çıkarılır. Ãœlke sanayinin ihtiyacı olan enerji büyük ölçüde hidroelektrik santrallerden saÄŸlanır.

Tanca’nın Ä°spanya’ya yakın olması ve bu sayede iki ülke arasında yapılan ve 45 dakika süren feribot seferleri sayesinde Ä°spanya ile ticaret geliÅŸmiÅŸtir.Bunun yanında günlük olarak Fransa’nın Güney ve liman kenti olan Marsilya ÅŸehrine de seferler düzenlenmektedir.

Fas’ta tarım için ülkenin iÅŸgücünün yaklaşık yüzde 40’ını kullanır. Ve böylece, tarım ülkenin en iÅŸkolu konumunda yer alır. Arpa, buÄŸday ve diÄŸer hububat ana ürünler arasında yer almaktadır. Atlantik kıyısında, geniÅŸ ovalarda zeytin, narenciye ve üzüm yetiÅŸtirilmektedir.

Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini; tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ayakta tutuyor.

Türkiye’nin Fas’a yönelik ihracatı 2012 yılında 1 milyar doları aÅŸmıştır. Türkiye ile Fas arasında yapılan Serbest Ticaret AnlaÅŸması 2006 yılından itibaren geçerlilik kazandı ve anlaÅŸmaya göre 2016 yılında sanayi ürünlerinde gümrük vergileri kaldırılacak. Türkiye’nin, Fas’tan ithal ettiÄŸi baÅŸlıca ürünler arasında; fosfat ve türevleri, tuz, kükürt, kurÅŸun ve kurÅŸundan eÅŸyalar, konfeksiyon ürünleri, odun hamuru, inci, elektrikli makine ve cihazlar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir