ABD’nin En Kalabalık ve En Geniş 2. Eyaleti Teksas Hakkında Bilgi

ABD'nin En Kalabalık ve En Geniş 2. Eyaleti Teksas Hakkında Bilgi

ABD’nin En Kalabalık ve En Geniş 2. Eyaleti Teksas Hakkında Bilgi

1830 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Florida’yı İspanyollardan ve ulusun orta kesimini Fransızlardan almıştı.

Başlangıçta Teksas, Meksika’daki Coahuila ve Tejas eyaletinin bir parçasıydı. Amerikalılar, Teksas’ın ve Meksika’nın diğer bölgelerinin Amerika Birleşik Devletleri’ne ait olmasını istiyordu. Siyasi liderler, Teksas’taki isyancıları gizlice isyan etmeye teşvik etti ve 1836 yılında resmen bağımsızlığını ilan etti.

Daha önce Meksika’ya ait olan Teksas’ın bölünerek ABD’nin bir eyaleti veya bağımsız bir ulus haline gelme ihtimali olduğunu bilen Meksikalılar 1829’da, hükümete Teksas’taki çok sayıda yasal ve yasadışı göçmen hakkında bilgi verdi. Meksika’nın Teksas’taki askeri varlığını artırmasını, ABD’den gelecek her türlü göçü yasaklamasını ve çok sayıda Meksikalı yerleşimciyi bölgeye taşıması öneriliyordu.

1836’daki Teksas Devrimi ile fiili olarak Meksika’dan bağımsızlığını ilan eden Teksas Cumhuriyeti’nin ilhakını 1845 yılında ABD Kongresi onayladı. Sonrasında Meksika, ABD ile olan resmi diplomatik ilişkilerini kesti.

Meksika’ya ait New Mexico ve Kaliforniya’nın ABD tarafından satın alınmasını önermek için ABD tarafından yapılan başarısız diplomatik girişimler, Meksika-Amerika Savaşı’nı tetikledi.

1847 yılında Amerikan ordusunun Mexico City’yi ele geçirmesiyle savaş sona erdi. 15 milyon dolar karşılığında Meksika’nın geniş topraklarını ABD’ye bağışlayan Guadalupe Hidalgo Antlaşması imzalandı.

Meksika anlaşma kapsamında California, Nevada ve Utah ile Arizona, New Mexico, Wyoming ve Colorado bölgelerini ABD’ye devretti. Anlaşma, Rio Grande’yi Teksas sınırı olarak belirledi.

Teksas’ta 254 şehir vardır. Teksas dünyanın en zengin yerlerinden biridir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil bütün dünyada yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle önemli bir yer tutmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ı Teksas’tan sağlanır. Tarımda Amerika Birleşik Devletleri içinde liderdir. Hayvancılıkta da lider konumundadır.

Teksas eyaletinin nüfusu 23,5 milyon kişidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir