UNESCO 5 Aralık 2013 tarihinde insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine Türk Kahvesi ve Geleneğini eklemiştir.
Uluslararası Kahve Organizasyonuna kayıtlı olan 78 ülke her yıl 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arası, Kahve Günü olarak kutluyor. Bu üye ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Dünya Türk Kahvesi günü’ ise her yıl 5 Aralık günü tüm dünyada kutlanıyor.
Türkiye’de kahve çekirdeği yetişmiyor ama tüm dünyada Türk kahvesi çok ünlüdür.
Avrupa’ya Türk kahvesini ilk tattıran kişi Polonyalı ajan, tercüman ve diplomat Jerzy Franciszek Kulczycki oldu.
Günümüzde Viyana’da Kulczycki Caddesi köşesindeki binanın üzerinde yer alan yeniçeri kıyafetli Türk kahvesi sunumu yapan Jerzy Franciszek Kulczycki heykeli durmaktadır. Viyana’da kahve Türklerdeki gibi bir bardak su ile ikram edilir.
Hemen her Viyana kahve evi menüsünde Türk kahvesini bulmak mümkündür.
Türk kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir. Köpük, kahve ve telveden oluşur. Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür.
Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir.
Kahvesi telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz. Diğer kahve türlerine göre, bir içimde daha az kafein içerir.