Dolandırıcı İnternet Alışveriş Sitelerinden Para Nasıl Geri Alınır

Dolandırıcı İnternet Alışveriş Sitelerinden Para Nasıl Geri Alınır

Dolandırıcı İnternet Alışveriş Sitelerinden Para Nasıl Geri Alınır

Sitelerden alışveriş yapmadan www.eticaret.gov.tr/sirketsorgula adresinden sorgulayınız.

İnternet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişlerde dolandırıcılıkla karşılaşanlar kredi kartına ait bankaya chargeback başvurusu yaptığında dolandırıcılardan parasını geri alabiliyor.

İnternet üzerindeki alışveriş siteleri, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 9/A bendinde yer alan mesafeli sözleşmeye dayanarak satış yapmak zorundadır ve en fazla 10 gün içinde para iadesi yapmak zorundadır.

Bu süre zarfında para iadesi yapmayan ya da yaptığını söylemesine rağmen kredi kartına para iadesi gerçekleşmeyen tüketiciler, öncelikle kredi kartına ait bankaya yazılı ya da online ters ibraz (chargeback) başvurusu yapmalıdır. Tüm dünyada tüm bankalarda geçerli Chargeback kuralları Visa ve Mastercard tarafından eklenen bir sistemdir.

Buna göre kredi kartı sahibinden bankaya itiraz geldiğinde satıcı malın teslim edildiğini ispatlamak zorundadır. Bunu yapamadığı anda banka satıcıya ödenen ücreti iptal ederek kredi kartına iade etmektedir.

Dolandırıcı internet sitelerine karşı internet üzerinden ücretsiz hukuki işlem başlatmak isteyen tüketiciler mağdur oldukları belli bir tutarın altındaki şikayetleri tüketici hakem heyetlerine, üstündeki şikayetlerini ise tüketici mahkemesine iletebiliyor.

Bu mahkemelere internet üzerinden başvuruda bulunabilecek adres:
www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Siteyi kapattırmak için ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı’na dolandırıcılık suçundan ötürü siteyi şikayet etmek gerekiyor. Sanal alışveriş sitesi suçlu bulunursa site erişime kapatılır ve site sahipleri hakkında yasal işlem başlatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir