3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu özel gün kapsamında en önemli vurgu; her türlü koşul ve olanağın engelli bireyler ve engelli olmayan bireyler için EŞİT olması gerekliliğidir.

Engellilik, bedensel bir problem nedeniyle günlük hayata dahil olamadığınızda yaşanan bir deneyimdir. Bu deneyimi yaşayan kişi kendisi için yapılmış düzenleme ve uyarlamalar yoksa, bir süre her şeye rağmen mücadele eder. Sonunda yorulur ve hırpalanır. Kendisini çaresiz hisseder. Hayata küser ve vazgeçer.

Engellilik deneyimi sonucu kısıtlanan bireyler; ulaşım, bilgiye erişim, iletişim, eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam ve toplumsal yaşama uyum konusunda düzenleme ve destek hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır.

Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl Dünya Engelliler Günü için değişik bir tema hazırlanmaktadır.

2005 yılında ülkemizde kabul edilen kanuna göre; Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilirmesini öngörüyordu ancak bu kanun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen belediyeler henüz gereken düzeltmeleri yapmamış durumda.
Detaylı bilgiler için tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir