Kozmetik Ürünlerinde Bile Gluten Var
Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişide buğdaya karşı hassasiyet var. Çölyak olmayan (non celiac) gluten hassasiyetleri, Çölyak hastalığından kat kat daha fazla görülmekte ancak sadece 10 bin kişiye tanı konulmuş durumda. Gluten hassasiyeti (intoleransı) olduğunu bilmeyenler, kendisinde romatizma, diyabet ve migren vb. olduğunu zannediyor.
Gluten birçok endüstri ürününün içinde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bir kâğıt bardakta, bir rujda gluten niye kullanılıyor? Gluten vazgeçilmez bir katkı maddesi midir? Bugün kimya biliminin geldiği noktada yaklaşık 80 bin tür ayrı kimyasal madde bulunurken Glutenin yerini tutabilecek hiçbir madde yok mu?
Gluten intoleransı, başka hastalıkları taklit eden gizli gluten hassasiyetleridir.
Örneğin, migren, romatizma, haşimato, fibromiyalji, vücut döküntüleri, dermatitis herpetiformis, diyabet, sedef benzeri döküntüler, iyileşmeyen vücut ağrıları, iyileşmeyen baş ağrıları, alerjiler, sebebi bilinmeyen kaşıntılar gibi pek çok durumda gluten hassasiyeti vardır.
Gluten hassasiyeti; Kısırlıktan kansere, diyabetten şizofreniye kadar pek çok hastalığın oluşmasına sebep oluyor.
Arkasında Gluten hassasiyeti olabilen rahatsızlıklar; Alerjiler, Anemi, Cilt döküntüleri (Dermatitis herpetiformis), Crohn hastalığı, Depresyon, Diyabet, Eklem romatizması, Fibromiyalji, Huzursuz bacak sendromu, İrritabl barsak sendromu (İBS), İyileşmeyen başağrıları, İyileşmeyen vücut ağrıları, Kısırlık, Karaciğer yetmezliği, Kronik yorgunluk, Migren, Osteoporoz, Reflü, Şizofreni, Ülseratif kolit, Tüm otoimmün hastalıklar.
Gluten hassasiyetlerine teşhis konulamamasının bir sebebi de gluten intoleransını gösteren sağlam bir testin olmayışıdır. Birtakım kan testleri yapılıyor ama Gluten hassasiyeti olsa bile hastaların belli bir kısmında test normal çıkıyor.
Kaynak: https://www.umitaktas.com/