23 Nisan 1920 Cuma Günü TBMM Kuruldu
23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram camiinde kılınan Cuma namazı sonrası dualarla TBMM açılmıştır.
Meclis açılışı özellikle Cuma gününe ayarlanmıştır.
21 Nisan 1920 Çarşamba günü Heyet-i Temsilliye adına Mustafa Kemal Paşa talimatıyla Anadolu’da bulunan tüm askeri birliklerine 20. kolordu Erkan-ı Harbiye Kumandan Vekili imzasıyla 23 Nisan 1920 Cuma günü yapılacak törenin ilk maddesinde “Allah’ın cömert ihsanı ile Nisan’ın yirmi üçüncü Cuma günü, Cuma namazından sonra Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır” denilmiştir.
Cuma namazından sonra kalabalık tekbir sesleri eşliğinde meclisin önüne gelerek burada kurbanlar kesti ve Bursa Mebusu Hoca Fehmi Efendi bir dua okudu.
Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara’ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nde 23 Nisan 1921’de resmi bayram olarak kabul edilmesinden bu yana, resmi törenlerle kutlanmıştır. En yalın haliyle bu törenlerde İstiklâl Marşı okunur ve saygı duruşunda bulunulur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk “Bu bayramı onlara(çocuklara) armağan edeceğim. Gözüm arkada kalmayacak” demiştir. Dünya’da çocuklara armağan edilen tek bayramdır.
Cumhurbaşkanı Atatürk himayesinde gerçekleştirilen Çocuk Bayramı, bir taraftan kamuoyuna duyurulmak diğer taraftan da çocuklara neşeli dakikalar yaşatmayı hedefliyordu.
Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Çocuk Esirgeme Kurumu 1929 yılında 23-30 Nisan günlerini Çocuk Haftası ilan etti.
1933 yılında 23 Nisan Çocuk Bayramı yeni bir aşamayla çocukları geleceğe hazırlayıcı bir program haline dönüştürüldü. Atatürk, 23 Nisan sabahı çocukları makamında kabul edip, kendi yerinde onlarla sohbet etti.