İnsan vücudunda biriken statik(durgun) elektrik; baş ağrısı, stres, depresyon gibi insanlarda negatif etkilere neden olur. Bunu atlatmak için toprağa çıplak ayakla basmak, tuzlu su ile yıkanmak, ağaçlara dokunmak, gerekmekte ancak tam olarak bunlarda yeterli değil. Statik elektrik oluşturan malzemelerden ve kıyafetlerden uzak durmak gerekir.
Terliklere ve giyilen kıyafetlere dikkat etmek gerek. Bu kıyafetler vücuda statik elektrik yükleyebilir. Plastik saç fırçaları da statik elektriklenme yapar. Kapı kollarına musluklara dokununca kısa süreli rahatsız edici statik elektrik boşalmasına neden olabilir.
Pamuk ve viskon kuru olduklarında bile statik elektrik biriktirmezler. Yün, ipek ve asetat ise sadece kuru ortamda, poliester, poliamid ve akrilik ıslak ortamda statik elektriğin varlığını gösterirler.
Statik (Durgun) Elektriğe Karşı Önlemler:
Elektrik aletlerini sadece yalıtılmış noktalarından tutun, kapaklarını kapalı tutun, elektrikli aletlerle çalışırken mümkün olduğunca iki elinizi kullanmayın, cihazları fişten çektikten sonra cihazı tekrar açıp kapatın, elektrik olan uçlara bir şeyler yapıştırmayın, açıkta kalan uçlara dokunmayın, çalışırken saat ve ziynet eşyası gibi takıları çıkarın, ellerinizin kuru ve temiz olmasına dikkat edin.
Statik Elektriğin Zarar Verebileceği Ortamlarda Alınacak Önlemler: Elektrostatik yüklere karşı bir önlem, yalıtkan giysi, terlik veya ayakkabılardan, birikime yol açacak kalın ipek veya yün halılardan özellikle duvardan duvara olanlardan kaçınmak gerekir.
Statik elektriğin tahrip edici etkilerinden korunmak için; petrol tankerlerinde ve cephane yüklü araçlarda yere değen zincirler, yüksek yapılarda da toprak bağlantılı paratonerler kullanılır. Patlayıcı madde bulunulan depoya çivili ayakkabılarla girilmez. İçeride çivisiz özel ayakkabı giyilir. Ayrıca depo görevlileri naylon, orlon, perlon gibi statik elektrik oluşturabilen giysileri kullanamaz.
Özellikle rutubetli havalarda ve boydan boya halı ile kaplı olan evlerde oluşan statik elektrik, halı üzerinde duran metal sehpa tarafından alınmaktadır. Aynı şekilde insan teması ile elektronik aletlere statik elektrik aktarımı olmaktadır. Bu elektrik o derece kuvvetlidir ki, sabah saatlerinde üzerinde kimse dolaşmadan bakıldığında halı üzerinde ve metal sehpalar üzerinde basit ölçüm araçlarıyla görünmektedir.
Statik elektriği önlemenin veya şiddetini azaltmanın yollarından biri, bulunulan ortamın nemlendirilmesidir. Çünkü nemli havada bulunan iyonlar statik yükün bir kısmını yok eder. Nem oranını yüzde 60’a çıkarmak, deşarj olasılığını azaltır. Fakat bu yöntem iyi bir çözüm değildir.
Elektronik malzemelerle çalışılan tüm ortamlarda anti statik malzemeler kullanılarak, tedbir alınmalı.