Dünyada bu hastalığa dikkat çekmek için 21 Eylül Alzheimer günü olarak anılmakta. Adını Alman Doktor Alois Alzheimer’den alan hastalık bunama hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Normal bunama hastalıkları dışında en büyük belirtisi beynin konuşma, düşünme ve hafıza gücünün azalması olarak ortaya çıkar. Genellikle 65 yaş ve üstü bireyleri etkiler.
Türkiye’de 400 bin Alzheimer hastası bulunmaktadır.
Alzheimer hasta yakınlarını da hasta eden bir rahatsızlıktır.
Hastalığa yakalananların beyin hücrelerinde normalin dört katı kadar alüminyum fazlalığı görülmüş.
Aliminyum kutularda saklanan yiyecek ve içecekler, aliminyum pişirmek saklama kapları kullanılmamalı.
Hastalığının ilk belirtisi unutkanlıktır. Sonrasında öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, kişileri tanıyamama ve evinin adresini kaybetme şeklinde belirtiler görülür. Ayrıca huzursuzluk, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayaller ve depresyon belirtileri görülür.
Alzheimer üç evreden oluşur bunlar Erken Evre, Orta Evre ve Son Evre.
Erken Evre belirtileri; depresyon, yeni olayları unutma, olayları karıştırma ve teknolojik aletleri kulanmamayla başlar, bu evrede hasta yaşamını kendi kendine sürdürebilir.
Orta Evrede; halüsinasyon, uykusuzluk başlar, dini ibadetlerini yerine getirenler duaları unutur, evden kaçış olur, bu evrede hastanın sıkı takip edimesi gerekir.
Son ilerlemiş evre en kötü evredir Hasta gün boyu takip edilmelidir. Bu evredeki hasta beslenme dahil hiçbir kişisel ihtiyacını karşılayamaz. Yaklaşık 10-15 yıllık bir bakım ihtiyacı duyar.
Son yıllarda giderek artan Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşürmek için şunlar yapılmalı;
Hipertansiyon, şeker hastalığı kolesterol, sigara, aşırı kilolu olma ve kalp rahatsızlıklarına karşı önlem alınmalı. Alkol kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketenler kalp hastalıklarıyla birlikte Alzheimer’a yakalanma riskini artırır. Stres ve depresyon risk oluşturur.
Yabancı bir dil öğrenilirse Alzheimer’a yakalanma riski minimuma iner.
B9 vitamini içeren yiyecekler, bol yeşilli sebze ve meyveler tüketilmeli.
Balık haftada 2 gün tüketilmeli.
Haftada 150 dakikalık tempolu yürüyüşler ve düzenli egzersizler yapılmalı.
Devamlı zihni hareketli tutacak sosyal ortamlarda bulunmak gerekir.