2016 Kadir Gecesi Hangi Gün Ne Zaman

2016 Kadir Gecesi Hangi Gün Ne Zaman

2016 Kadir Gecesi Hangi Gün Ne Zaman

Kadir Gecesi, Kur’ân-ı Kerim’in inmeye baÅŸladığı Ramazan ayı’nın yirmi yedinci gecesidir. Ä°slâm’da en kutsal ve faziletli gece olarak nitelendirilir. 2016 yılı Kadir Gecesi, 1 Temmuz 2016, Cuma gününe denk gelmektedir.

Kadir gecesinin hangi gece olduÄŸu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduÄŸu tercih edilmiÅŸtir. Hz. Peygamber (s.a.s) bunun kesinlikle hangi gece olduÄŸunu belirtmemiÅŸ, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buhârî, Leyletü`l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuÅŸtur.

Kur’ân-ı Kerim’de, bin aydan daha hayırlı olan bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sûre vardır. Bu sûrede yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“DoÄŸrusu biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmiÅŸizdir. Kadir gecesinin ne olduÄŸunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iÅŸ için inerler. O gece, tan yerinin aÄŸarmasına kadar bir esenliktir. ” (Kadir Sûresi, 97/ 1-5)

Mü’minler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle deÄŸerlendirmelidir. Ebû Hüreyre (r.a)’ın rivâyet etmiÅŸ olduÄŸu hadis-i ÅŸerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuÅŸtur:

“Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiÅŸ günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir, 1).

Kadir gecesinde neler yapılabilir:

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiÄŸfâr ederek ve dua yaparak deÄŸerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-ı Sevrî: “Kadir gecesi dua ve istiÄŸfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiÅŸtir.

Hz. AiÅŸe validemiz demiÅŸtir ki; Rasûlüllah (s.a.s)’e:

– “Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):

– “Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir